Peste 80% din beneficiarele programului „Cutia Bebelușului” spun că au nevoie acută de produsele pe care le conține aceasta. Mai mult, 60% nu și-ar permite să le cumpere, arată rezultatele unui studiu.
Nouă din zece mame folosesc cutia bebelușului ca pătuț pentru nou-născutul lor în primele luni de viață și utilizează zilnic sau de patru-cinci ori pe săptămână produsele din cutie, arată rezultatele unui studiu de impact al programului „Cutia Bebelușului”, derulat în perioada mai 2023-iunie 2024 de Salvați Copiii România și Asociația SAMAS. Programul s-a desfășurat în 314 comunități dezavantajate din 17 județe, cu finanțarea Fundației OMV Petrom.
Potrivit aceluiași studiu, 60% dintre beneficiare spun că nu își permit să cumpere produsele din cutie, iar 80% susțin că au nevoie acută de Cutia Bebelușului. Pe de altă parte, 95% dintre beneficiare au participat pentru prima oară la cursuri despre creșterea și îngrijirea nou-născutului în cadrul acestui program. Programul a ajutat 15.300 de mame să-și îngrijească bebelușii, informează un comunicat de presă remis redacției Viața Medicală.
În România, programul „Cutia Bebelușului” a fost adaptat după modelul finlandez și gândit ca intervenție în ajutorul gravidelor și mamelor din comunitățile defavorizate – în special cele din mediul rural, acolo unde se înregistrează nu doar rate ridicate ale nașterilor în rândul mamelor minore, ci și o incidență crescută a mortalității infantile.
Cutia Bebelușului conține peste 60 de produse – scutece, haine, saltea, termometru, pătură, cosmetice și consumabile pentru copil și mamă, jucării și cărți pentru copii. Cutia în sine, realizată din carton rezistent, poate fi folosită împreună cu pătura și salteaua ca loc de dormit pentru cel mic în primele luni de viață. De altfel, în peste 90% din cazurile chestionate, nou-născuții au dormit în Cutia Bebelușului în primele patru luni de viață, atunci când riscul morții prin sufocare este cel mai ridicat.
Pe lângă produsele distribuite, programul „Cutia Bebelușului” include și o componentă educațională, care le oferă mamelor acces la cursuri ori sesiuni de instruire pe teme de puericultură, educație pentru sănătate, prim-ajutor pentru nou-născuți și informații despre unde și cum pot accesa servicii medicale pentru nou-născuți și sugari.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe