Newsflash
OPINII

Ştefan Odobleja, un precursor

Ştefan Odobleja, un precursor
   Creatorul psihociberneticii şi părintele ciberneticii generalizate s-a născut la 13 octombrie 1902, în satul Valea Hoţului (astăzi îi poartă numele), comuna Livezile, judeţul Mehedinţi. Urmează şcoala elementară în satul natal, apoi Liceul „Traian“ din Drobeta-Turnu Severin. După absolvirea liceului cu calificativul „foarte bine“, activează ca învăţător suplinitor la şcoala din satul Puţinei, comuna Halânga, apoi la şcoala româno-turcă de pe insula Ada-Kaleh. Urmând sfatul profesorului Theodor Costescu, directorul liceului, susţine examenul de admitere la Institutul Sanitar Militar. În timpul studenţiei (1922–1928), citeşte mult din diferite domenii ştiinţifice, iar în activităţile practice din spitale face observaţii şi ajunge la anumite concluzii, pe care le publică în reviste ca: Buletinul medico-terapeutic, Revista sanitară militară, Mişcarea medicală română. În 1928, susţine teza de doctorat la Institutul de Medicină Legală, cu titlul „Accidente de automobil“ (îndrumător: prof. dr. Mina Minovici). În acelaşi an, este repartizat ca medic de regiment la Brăila, apoi la Drobeta-Turnu Severin şi mai târziu la Lugoj. Cu sprijinul tipografului Auspitz, publică lucrarea „La Phonoscopie“ în anul 1935 şi o trimite spre difuzare Editurii „G. Doine“ din Paris. Monografia este prezentată în 1937 la Congresul Internaţional de Medicină Militară de la Bucureşti, pentru care este distins cu premiul „Gen. dr. Papiu Alexandru“, acordat lucrărilor meritorii scrise de medici militari. Cu această ocazie, Ştefan Odobleja distribuie participanţilor la congres un prospect în limba franceză, care anunţă apariţia lucrării „Psihologia consonantistă“. Primul volum apare în 1938, iar al doilea în 1939, la Editura „Maloine“ din Paris.
   Odată cu venirea războiului, dr. Ştefan Odobleja este trimis ca medic militar, atât pe frontul de Est, cât şi pe cel de Vest. Este trecut în rezervă cu gradul de locotenent-colonel în anul 1946, după care se retrage în localitatea natală, de unde poartă corespondenţă cu diferite perso­nalităţi, în legătură cu ideile sale ştiinţifice. La Congresul Internaţional de Cibernetică şi Sisteme din 1975, la Bucureşti, a susţinut lucrarea „Cibernetica şi psihologia consonan­tistă“, apărută şi în volumele cu lucrările congresului. În perioada 21–25 august 1978, are loc Congresul Internaţional de Ciber­netică şi Sisteme de la Amsterdam, unde se aniversează 30 de ani de cibernetică şi se lansează medalia „Norbert Wiener“. Bolnav fiind, Ştefan Odobleja nu s-a putut deplasa la congres, iar lucrarea sa – „Diversitate şi unitate în cibernetică“ – a fost prezentată de ing. Stelian Bajureanu. Participanţii la congres au recunoscut contribuţiile lui Ştefan Odobleja la fundamentarea ciberneticii generalizate, cu zece ani înainte de Wiener.
   Începutul reconsiderării lui Ştefan Odobleja s-a declanşat, din păcate, după moartea sa (4 septembrie 1978) şi se datorează unor prieteni devotaţi, precum şi unor publicaţii ca: „România liberă“, „Flacăra“, „Săptămâna“, „Contemporanul“ sau „Tribuna“, în care au apărut evocări sau exegeze. Numeroşi oameni de ştiinţă, români şi străini, au început să studieze şi să aprofundeze opera lui Odobleja, publicând articole şi studii ştiinţifice sau îngrijind ediţii ale lucrărilor acestuia. Printre ei s-au numărat: Constantin Noica (care a prefaţat elogios lucrarea postumă „Introdu­cere în logica rezonanţei“, carte îngrijită de acad. Alexandru Surdu), Mihai Drăgănescu, Pantelimon Golu, Mihai Golu, Paul Postelnicu, Cezar Buda, Ion Străchinaru, precum şi cercetători străini ca Robert Mantz, J. Rudal, D. L. Szekely sau E. Shirbeeny.
   La un an după Amsterdam, la Drobeta-Turnu Severin, în perioada 2–3 noiembrie 1979, are loc simpozionul jubiliar „40 de ani de la fundamentarea conceptului ciber­neticii teoretice generale“, cu o largă participare a comunităţii ştiinţifice din ţară.
   În 1981, Academia Română îi recunoaşte rolul important în istoria ciberneticii, publicând lucrarea „Odobleja between Ampère and Wiener“, precizând locul pe care-l merită Ştefan Odobleja între cei doi savanţi. În anul 1982, apare „Psihologia consonantistă“ cu un studiu introductiv realizat de prof. univ. Mihai Drăgănescu şi conf. univ. Pantelimon Golu, la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică Bucureşti. Ca o recunoaştere deplină a meritelor sale ştiinţifice, în anul 1992, lui Ştefan Odobleja i s-a acordat titlul de membru post-mortem al Academiei Române.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe