Newsflash
Internaționale

Îndulcitorul eritritol crește riscul de infarct și de AVC

de L. Budin - mar. 7 2023
Îndulcitorul eritritol crește riscul de infarct și de AVC

Eritritolul, un îndulcitor utilizat pe scară largă, ar favoriza formarea cheagurilor de sânge, crescând riscul de AVC și de infarct, arată un studiu recent.

Utilizat în special de diabetici, eritritolul este preferat altor îndulcitori pentru că are aport caloric scăzut, nu duce la creșterea glicemiei -  și pentru că provoacă mai puține tulburări digestive. Un studiu publicat în revista Nature Medicine arată însă că ar putea favoriza formarea cheagurilor de sânge, când e consumat în cantitate mare, arată publicația Top Santé.

indulcitor-zahar-studiu

Eritritolul se găsește, în mod natural și în concentrații mici, în anumite fructe și în alimente fermentate.

Unul dintre autorii studiului, Stanley Hazen, a arătat în Nature Medicine că punctul de plecare al cercetării a fost faptul că s-a constatat o concentrație ridicată a acestei molecule în sângele a numeroși pacienți – mai ales la diabetici și la persoanele supraponderale.

Cercetătorii au remarcat că aceste concentrații mari duceau la un risc de două ori mai mare de AVC sau de infarct, la pacienții care fuseseră monitorizați pe o perioadă de 3 ani. S-a mai observat că cei care consumau un produs bogat în acest tip de îndulcitor prezentau o concentrație mare de eritritol în sânge timp de mai multe ore, chiar zile.

Când e consumat în canitate mare, eritritolul ar avea capacitatea de a activa trombocitele, care devin astfel mai reactive și duc la formarea cheagurilor. Cercetătorii spun însă că e nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege impactul pe termen lung al acestui produs.

Nu este însă prima cercetare care pune în evidență o legătură între îndulcitori și riscul cardiovascular, notează Top Santé. Un studiu recent realizat de Inserm – institutul național francez de sănătate și cercetare medicală – și având drept subiecți 100.000 de adulți a ajuns la concluzia că îndulcitorii  - în special îndulcitorii artificiali de tip aspartam, acesulfam K și sucraloză  - duceau la risc sporit de boli cerebrovasculare și coronariene.

A fost lansat „Cercul studențesc de cardiologie și chirurgie cardiovasculară”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe