Newsflash

Înşelarea şi abuzul bătrânilor

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 4 2015
Înşelarea şi abuzul bătrânilor
   Într-o lume în care proporţia vârstnicilor creşte continuu şi în care cei mai mulţi bătrâni sunt respectaţi şi ocrotiţi, se înregistrează şi o creştere a actelor agresive faţă de cei pe care vârsta îi face vulnerabili. Fenomenul a atins niveluri atât de mari încât s-a făcut simţită nevoia de a aborda problema într-un mod omogen pentru întreaga lume şi, în 2002, comunitatea internaţională a adoptat un plan de acţiune pentru instituirea protecţiei bătrânilor.
   Este imposibil de aflat adevărata prevalenţă a victimizării seniorilor, pentru că actele de violenţă psihică, emoţională şi fizică comise împotriva lor rămân, în cea mai mare parte, neraportate. Dintre toate felurile de acţiuni criminale, numai violurile mai sunt păstrate secret atât de frecvent ca abuzurile faţă de cei înaintaţi în vârstă.
   Se estimează că mai puţin de 15% din aceste acte ajung la cunoştinţa organizaţiilor şi autorităţilor protectoare. O primă explicaţie stă în faptul că peste o treime din cazurile de înşelare şi agresare a celor în vârstă sunt înfăptuite de indivizi cunoscuţi victimelor, membri de familie, chiar propriii copii, prieteni, vecini şi îngrijitori, adică tocmai de cei responsabili de protejarea fiinţelor pe care le agresează. O altă serie de factori care contribuie la ascunderea realităţii sunt autoblamarea victimelor, negarea, frica de consecinţe, frica de a pierde ajutorul celor de la care speră să aibă un tratament mai bun dacă nu îi divulgă, apoi scăderea capacităţii cognitive, stările de confuzie mintală, boala şi slăbiciunea. Mai intervine şi faptul că, deşi suferă abuzuri repetate, bătrânii nu se pot adeseori despărţi de afec­ţiunea care îi leagă de făptuitori.
   În peste jumătate din cazuri, agresiunea este făcută de străini, profesionişti ai înşelării, intimidării şi escrocării bătrânilor. Prin telefon, specialiştii fraudelor se substituie ca agenţi de telemarketing, ai loteriilor, lucrători ai companiilor de investiţii, ai firmelor Victimă a agresiuni fizicede asigurări, ai poştei, ai firmelor medicale şi de medicamente, ai băncilor şi ai organizaţiilor de binefacere. Folosind diverse scheme, ei obţin donaţii voluntare sau capătă acces la datele personale, cu care pătrund în conturile bancare, de unde extrag banii celor înşelaţi.
   Membrii de familie obţin – prin convin­gere, intimidare sau şantaj – testamente în favoarea lor, cedarea drepturilor de proprietate, accesul la depuneri bancare şi parolele cărţilor de credit, autorizaţia de a ridica pensiile sau de a semna acte legale, prin care îi spoliază pe cei cărora ar trebui să le asigure protecţia.
   O altă formă de abuz asupra celor vârstnici şi debilitaţi, practicată de rude şi de îngrijitorii profesionişti, dar şi de instituţiile pentru internare pe termen lung, este abandonarea, reducerea la minimum a hranei, confortului şi îngrijirilor, abuzul verbal, insultele, lovirile şi chiar abuzul sexual. Este greu de crezut, dar anumite sondaje au arătat că, în unul din trei aziluri de bătrâni, se practică o formă sau alta a abuzului, de cele mai multe ori de tip emoţional.
   Bătrânii care au un grad de risc ridicat în a fi maltrataţi sau înşelaţi sunt cei cu handicapuri fizice, diferite grade de confuzie şi dezorientare, tulburări de memorie, depresie sau cei trataţi cu doze mari de tranchilizante. Femeile sunt mai frecvent victimele abuzurilor şi, la vârste de peste 80 de ani, ele sunt majoritare în populaţia azilurilor şi a spitalelor geriatrice.
   În profilul făptuitorilor de abuzuri intră lipsa de ocupaţie profesională, uneori dependenţa materială faţă de bătrân, alcoolismul, dependenţa de droguri, locuinţa comună şi tulburările psihice şi de comportament. Mulţi dintre cei care comit fapte agresive asupra bătrânilor au o atitudine dispreţuitoare faţă de cei în vârstă, îi consideră subumani, le atribuie vini pentru problemele sociale şi unii îşi alimentează ostilitatea cu teorii sociale ca „ageismul“, care acuză segmentul vârstnic al populaţiei de scăderea resurselor globale ale societăţii şi de consumul excesiv al mijloacelor materiale şi financiare ale lumii contemporane (Butler, 1999).
   După estimările ONU, în anul 2030, populaţia mai vârstnică de 65 de ani va atinge 13% din numărul total al locuitorilor planetei şi se va cifra la un miliard, iar în 2050, numărul celor bătrâni va depăşi numărul de oameni tineri şi va reprezenta 22% din populaţia lumii, dacă traseele demografice rămân neschimbate. E uşor de înţeles la ce magnitudine vor ajunge problemele de îngrijire a celor din generaţia a treia şi căror sarcini va trebui să le facă faţă societatea. La criza sistemului de pensii, scăderea resurselor şi creşterea fără precedent a volumului îngrijirilor medicale se va adăuga şi nevoia de a identifica, preveni şi elimina agresiunile de toate felurile asupra bătrânilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe