Newsflash
OPINII

Zece proiecte pentru noul ministru al sănătății

de Dr. Dragoş DAMIAN - ian. 17 2017
Zece proiecte pentru noul ministru al sănătății
    Am ajuns în situația absurdă ca, după zece ani în care banii alocați sănătății s-au dublat, ajungând la circa 30 de miliarde de lei, la sfârșitul lui 2016 să se întoarcă la buget aproape un miliard de lei – oricare ar fi motivul. Iată că, deși toți se plâng că nu sunt destui bani în sănătate, ei există, dar sunt folosiți ineficient.
   Așa că haosul din reglementare, dezordinea din finanțare, lipsa priorităților în bugetare și risipa și neglijența în execuție vor continua până vor fi luate niște măsuri serioase. Nu corective, paliative sau exerciții de imagine, ci măsuri care ar putea însemna o schimbare serioasă, durabilă și modernă a sistemului. România trece prin toate crizele prin care au trecut majoritatea celorlalte țări din Europa în domeniul sănătății. Cele zece proiecte propuse pot evita alte crize.
   Regândirea finanțării și administrării fondului de sănătate. Modelul din prezent, bazat exclusiv pe finanțarea din contribuții obligatorii care asigură întreaga populație, a dat deja faliment în multe țări, care au fost obligate să adopte formule hibrid. Trebuie găsită o altă soluție pentru finanțarea și administrarea fondului de sănătate – poate nici nu trebuie constituit un fond de sănătate.
  Trimiterea la domiciliul fiecărui asigurat a notei de plată cu serviciile de care a beneficiat. Fără ca acesta să aibă obligația de plată, ci pur și simplu să vadă cât au costat serviciile medicale sau medicamentele de care a beneficiat. Se demontează mitul politicianist că sănătatea e gratuită și, de ce nu, măsura ar putea servi drept cea mai bună prevenție – văzând cât costă să fii bolnav, mai bine investești mai mult să fii sănătos.
   Deductibilitatea asigurărilor personale de sănătate. S-a vorbit recent despre deductibilitatea abonamentelor de sănătate, o idee de la care se poate pleca – chiar este de conceput ca un spital județean să vândă pachete de abonamente pentru, să zicem, angajații a trei mari fabrici din județ. Nici nu ar fi necesar un administrator pentru serviciu – de exemplu, băncile de retail ar putea prelua sau opera decontările. E măsura de la care poate porni prevenția în sănătate, descentralizarea în finanțare și competiția reală între serviciile publice și operatorii privați.
   Management privat sau privatizare la spitalele județene și municipale.Finalmente, va trebui să acceptăm o formă sau alta de privatizare a spitalelor publice, soluția reală pentru a le eficientiza și face transparente și competitive. Altfel, indiferent despre ce alte forme de management vorbim, endogamia, oligocrația și nepotismul vor continua să sugrume mediul spitalicesc. O soluție neconvențională de privatizare și finanțare: ce-ar fi să listăm la Bursa de Valori zece dintre cele mai importante spitale din țară?
   Regândirea proiectelor spitalelor regionale. Spital național de referință – da; spitale regionale de tip „mamut” – mai bine ne mai gândim. Îndatorează infernal statul pentru următorii 30 de ani, dotarea devine extrem de costisitoare, administrarea este un calvar, transportul angajaților în afara orașelor o misiune imposibilă. Nu degeaba țările cu tradiție spitalicească și operatorii privați renunță la megastructuri și preferă soluții mono- sau oligo-specialități. Mai bine banii ar fi folosiți pentru reabilitarea profundă a spitalelor existente.
   Scutirea de impozit pe salarii la medici. Am mai vorbit despre asta. Când un medic primar de rețea va câștiga cinci mii de euro lunar, un specialist patru mii și toți ceilalți în jur de două mii, atunci vom discuta despre rămânerea medicilor în țară și alt tip de relație medic–pacient.
   Fabrica de medici. Dublarea numărului de locuri în facultățile de medicină. România este deja o sursă credibilă de medici pentru Europa. O bază academică ce ar putea forma zece mii de medici pe an ar propulsa România în rândul celor mai importanți fabricanți de resurse în medicină într-o Europă care are nevoie de așa ceva ca de aer.
   Standardizarea achizițiilor din spitale. Licitațiile naționale fac statul captiv la anumiți furnizori, care – experiența din alte țări a demonstrat – sunt incapabili să se țină de condițiile contractuale. Standardizarea tarifelor și a costurilor de achiziție este o metodă validată de control al cheltuielilor și de evitare a oricăror suspiciuni.
    Strategie națională a medicamentului. În maximum cinci ani, nu va mai exista niciun interes de a fabrica medicamente în România și vom deveni dependenți de importuri. În condițiile în care celelalte țări europene au găsit mijloace de a subvenționa și proteja producția locală. O strategie națională a medicamentului creează certitudini pentru sistemul sanitar, dar și pentru furnizori, industrie, cercetare-dezvoltare, proprietate intelectuală etc.
   Informatizarea totală a sistemului sanitar. Este necesară automatizarea completă a relației dintre administratorii, jucătorii și beneficiarii din sistemul sanitar. Aplicații pentru orice privește sănătatea – când să mergi la medic, când să îți faci analizele, să nu uiți să îți iei medicamentele, să nu uiți să te speli pe mâini chiar – se poate, pentru că suntem țara care se laudă cu cei mai buni specialiști IT și cel mai rapid internet.

 

O versiune a acestui text a apărut pe zf.ro



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe