Newsflash

Vârsta avansată și profesia medicală

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 24 2017
Vârsta avansată și profesia medicală
   Citatul alăturat mi-a fost readus în memorie de o știre relativ recentă, care se referă la capacitatea de muncă a pensionarului american. În 2016, spune știrea, mai bine de 20% din americanii trecuți de 65 de ani erau activi profesional. Urma explicația. Unii o fac din dorința de a-și păstra capacitatea intelectuală și profesională, alții din nevoia de a completa un venit lunar insuficient pentru nevoile zilnice. Știrea din ziar continua cu prezentarea avantajelor menținerii indivizilor vârstnici în acele locuri de muncă unde se simte nevoia experienței, raționamentului și înțelegerii unor fenomene și evenimente, grație acumulării de-a lungul vremii a unor elemente ajutătoare în folosul ajungerii la concluzii corecte.
    Dar decizia de a mă ocupa de acest subiect în cele ce urmează își are explicația în ocazia – avută în urmă cu câteva săptămâni – de a mă întâlni cu foști colegi de lucru, strânși cu toții în jurul unuia din șefii de secție căruia i se sărbătorea ieșirea la pensie. Cu această ocazie, privirile mi s-au îndreptat spre acele persoane (de ambele sexe) cu care lucrasem și colaborasem ani de zile, posesoare ale unei podoabe capilare de culoarea argintului. Din discuțiile purtate, am înțeles că o bună parte din confrații mei pensionari sunt încă activi profesional în diverse posturi și funcții, doar parțial, de cele mai multe ori, dar unii chiar au rămas în funcții de răspundere. Și, deodată, mi-am amintit de un cunoscut medic anestezist american, șef de secție, pensionat la 80 de ani, precum și de șeful laboratorului de microbiologie dintr-un spital din Tel Aviv, aflat încă în funcție la o vârstă care se apropie de cea de a zecea decadă a existenței sale terestre.
   Acest subiect e departe de a fi pur teoretic. În 2014, 14,5% din populația Statelor Unite depășise vârsta de 65 ani. Cifrele statistice publicate foarte recent în Israel arată că media de viață a ajuns în această țară la 84 de ani pentru femei și 81 de ani pentru bărbați.
   Fără discuție, funcționalitatea organelor vitale e negativ influențată de vârstă. De exemplu, numărul nefronilor scade cam la 50% după vârsta de 65 de ani. Un studiu recent prezintă date interesante: aproximativ 20% din vârstnicii care au decedat din diferite cauze au prezentat la necropsie obstrucții coronariene semnificative, nediagnosticate în timpul vieții. Și alte organe vitale sunt afectate de vârsta înaintată. Funcția hepatică scade cu vârsta, la fel și capacitatea vitală și adaptarea cardiorespiratorie la efort. Oare mai e nevoie să amintim aici scăderea capacității de memorie după o anumită vârstă? Dar, așa cum menționează citatul alăturat, aceste modificări fiziologice (unii le vor numi fiziopatologice), în absența unor maladii clar diagnosticate, nu vor împiedica individul în vârstă să acționeze și să continue să producă și să contribuie, cu mijloacele sale reduse, la bunăstarea socială a unei națiuni.
   Ideea menținerii activității profesionale a vârstnicului prezintă multiple fațete. În primul rând, e vorba de pericolul șomajului în rândurile populației tinere, în căutare de locuri de muncă. A nu se uita, Europa de azi e bântuită de molima șomajului, mai ales la tineri, acesta ajungând în unele țări la 25%. Problema devine mai acută dacă ne punem în pielea patronului, doritor (sau nevoit) să reducă cheltuielile de producție, iar menținerea pensionarului la locul de muncă oferă acestuia doar o parte din salariul pe care ar trebui să-l primească un om tânăr. Cu alte cuvinte, „tatăl” ia locul „fiului” sau „fiicei”, devenind – cel puțin teoretic – un concurent pentru același loc de muncă.
   Dar mai sunt și alte aspecte, nu mai puțin importante. E vorba de dificultatea, existentă sau nu, a individului în vârstă de a se menține la curent cu progresul intervenit în meseria sa, cu noile mijloace tehnologice care domină aproape fiecare loc de muncă și cu nevoia de a memora anumite noi noțiuni, gesturi și proceduri, în prezența scăderii semnificative a capacității de acumulare de date. De cele mai multe ori, individul vârstnic, care-și continuă într-un fel sau altul activitatea profesională, e lăsat să se readapteze la noile condiții fără a fi ajutat de administrația socială locală sau națională. De aceea, eșecul devine, nu de puține ori, doar o chestiune de timp, iar eșecul de acest fel are, fără doar și poate, consecințe ce se pot arăta dezastruoase pentru persoana în vârstă pusă în fața unei situații extrem de neplăcute. De aici și până la nevoia imperioasă de a abandona locul de muncă „cu coada între picioare” nu e decât un pas.
   Acesta e momentul de a mă reîntoarce la propria noastră profesie și la implicațiile vârstei înaintate asupra capacității profesionale a medicului de azi. Cred că nu există niciun dubiu privitor la faptul că, la acest început de nou mileniu, realitatea dominantă în cele mai multe țări de pe întregul mapamond (mai puțin Statele Unite), care obligă medicul a se retrage din cauza vârstei, e eronată și cu consecințe nedorite. Ele se referă nu numai la medicul în cauză, ci și la daunele aduse societății, într-un cadru general în care lipsa de medici e evidentă mai peste tot și în mai toate specialitățile medicale.
   Nu demult, am participat la Lisabona la o discuție extrem de interesantă, inițiată de congresul de toamnă al Societății europene de anesteziologie, despre retragerea la pensie a medicului anestezist. Opiniile exprimate la masa rotundă reflectau o imagine mohorâtă privitor la atitudinea administrației medicale în acest subiect, iar aceasta nu este specifică doar specialității ATI. În primul rând, discuțiile s-au concentrat pe capacitatea medicului în vârstă de 65–67 de ani de a face față cu succes sarcinilor sale profesionale. Concluzia era evidentă de la bun început: datorită experienței acumulate de-a lungul unei lungi cariere, medicul are posibilitatea de a-și continua activitatea atât timp cât starea sa fizică și mintală îi permite să o facă. Recomandarea propusă de participanții la dezbatere era una dublă. În primul rând, se discuta importanța reducerii treptate a volumului de muncă în anii de dinaintea vârstei de pensionare. Indicația era de a reduce numărul de gărzi și chiar a numărului de ore petrecute zilnic în spital. În plus, se discuta importanța reducerii progresive a gradului de responsabilitate medicală și administrativă. Cu alte cuvinte, era vorba de scăderea nivelului de stres profesional și adaptarea treptată la o nouă situație, cea de viitor pensionar care-și menține practic intactă capacitatea profesională (adaptată la vârsta înaintată). Exemplele oferite se refereau la gărzile de noapte, la lungile zile din sala de operație, la urgențele care trebuie rezolvate fără întârziere, la presiunea de producție de care suferă mai ales șefii de secții și de unități. Scăderea treptată a sarcinilor zilnice, chiar dublată de o anumită reducere a venitului lunar, trebuie luată în considerare la vârsta care te apropie de momentul pensionării.
   În același timp însă, nimeni nu are dreptul să stea cu brațele încrucișate, să nu pregătească pe medicul aflat în pragul pensiei pentru perioada următoare. Experții consideră absolut necesară căutarea de soluții pentru a menține nivelul teoretic al medicului vârstnic. Având în vedere un fapt dovedit, anume că nevoia imperioasă de a te ține la curent cu tot ce se scrie și se publică scade pe măsura vârstei, și faptul că, treptat, medicul se limitează (în ceea ce privește literatura) la acele subiecte restrânse care-l interesează în mod special, devine evidentă nevoia de a găsi un remediu acestei situații. Unii propun recertificarea, o realitate existentă deja de câțiva ani buni în Statele Unite. Dar părerile sunt împărțite, conflictuale, din cauza aspectului psihologic legat de reexaminarea periodică.
   Și atunci, te întrebi ce ar mai fi de făcut în această direcție? Părerea mea e legată de conștiința profesională a medicului, dublată de exigența și vigilența colegilor mai tineri. Așa cum un rezident e obligat să se pună la punct cu ultimele date din literatură, tot așa medicul aflat în pragul pensionării sau chiar activ după pensie, doritor de a continua să profeseze după termenul legal, trebuie să citească și să-și actualizeze cunoștințele. Și așa cum un medic începător e supravegheat în timpul activității sale și îndrumat la nevoie, tot așa ar trebui să se petreacă lucrurile cu medicul vârstnic.
   Ca de obicei, soluțiile nu ne stau la îndemână. Ceea ce nu înseamnă că ele nu trebuie căutate, găsite și încercate. Pentru că în joc nu e numai prestigiul medicului, ci (sau mai ales) soarta pacientului. Vorbe mari, în spatele cărora se află o realitate care nu poate fi ignorată, nici de medicul practician și nici de administrația medicală. Iar semnatarul acestor rânduri, de doisprezece ani pensionar activ, poate depune mărturie pentru toate aspectele discutate mai sus.

  

În ciuda faptului că majoritatea organelor vitale suferă de-a lungul vieții un declin fiziologic progresiv, în absența unei maladii obiective nicio funcție nu e suficient compromisă pentru a produce decesul unei persoane chiar de vârstă extremă.”
(Edward L. Schneider și Jacob A. Brody – New England Journal of Medicine,1983)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe