Newsflash
Știri

Vaccinul care poate preveni Zona Zoster

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iul. 27 2018
Vaccinul care poate preveni Zona Zoster
    Simptomele ADHD pot avea o legătură cu folosirea tehnologiei, în cazul adolescenților, titrează NBCNews. Relația cauză-efect este însă una modestă, conform studiului de la Universitatea din California de Sud, desfășurat pe o perioadă de doi ani. Nu se știe încă dacă ADHD apare în urma folosirii excesive a tehnologiei sau dacă ADHD predispune la folosirea excesivă a social media și a jocurilor video. Cercetătorii au analizat studii despre comportamentul adolescenților cu vârste de 15 și 16 ani în legătură cu jocurile video, observând că niciunul nu a avut simptomatologie ADHD la început. Apoi, pe măsură ce au început să folosească tot mai mult tehnologia social media și jocurile video, au dezvoltat deficit de atenție, hiperactivitate și lipsă de motivație. Cei dependenți de social media au avut șanse mai mari cu 53% de a dezvolta ADHD, iar cei care comunicau des prin sms-uri au fost cu 45% mai predispuși la simptomatologia ADHD. Oricum, peste 80% din adolescenți au raportat folosirea tehnologiei media, iar cea mai mare parte dintre aceștia nu au avut simptome ADHD. Din adolescenții care au raportat că nu folosesc social media, 4,6% au dezvoltat simptome ADHD în următorii ani.

    Decesele din cauza afecțiunilor hepatice au înregistrat creșteri importante în ultimii ani în Statele Unite ale Americii, aflăm dintr-un studiu publicat recent în The British Medical Journal. Decesele cauzate de ciroză au crescut cu 65% din 1999 până în 2016, creșteri de 10% fiind înregistrate în special la persoanele între 25 și 34 de ani. Motivul principal este creșterea consumului de alcool la această categorie de vârstă. Tinerii beau nu doar mai mult alcool, ci și tipuri mai puternice. Pentru a dezvolta ciroză, sunt necesari doar zece ani de consum cronic de alcool în cantități excesive, spun specialiștii din spatele studiului. Și decesele cauzate de carcinomul hepatocelular au crescut, dublându-se până la numărul de 11.073. Oricum, în această afecțiune sunt implicați și alți factori, precum infecțiile cu virus hepatitic B și C. În ceea ce privește diferitele populații analizate, cele mai multe decese cauzate de ciroză s-au întâlnit în rândul americanilor caucazieni, nativilor americani și hispanicilor. Cercetătorii din Michigan apreciază că, deși hepatita cu virus C va fi cel mai probabil eradicată în viitor, având în vedere noile tratamente interferon-free, trendul deceselor din cauza cirozei se va menține. Aceste decese cel mai probabil se vor tripla până în anul 2030, abuzul cronic de alcool și steatoza hepatică rămânând cauzele principale de ciroză hepatică.

    Baltimore interzice băuturile îndulcite pentru copii din meniurile de restaurant, titrează CNN. Acestea vor fi înlocuite cu apă plată sau minerală, ori apă cu arome, dar fără zahăr sau îndulcitori. Copiilor li se vor putea oferi și băuturi cu lapte sau sucuri naturale de fructe. Restaurantele care încalcă această prevedere vor plăti o amendă de 100 de dolari. Părinții vor putea alege totuși pentru copii orice tip de băutură vor, dar meniul va conține doar băuturile enumerate mai sus. Această inițiativă are drept scop favorizarea unor obiceiuri sănătoase și încurajarea unui stil de alimentație fără zahăr sau îndulcitori. Comisarul pentru sănătate din Baltimore spune că băuturile îndulcite ar trebui să rămână doar un răsfăț pentru copii, care nu ar trebui să bea zilnic sucuri cu zahăr. Cei care nu sunt de acord cu această lege argumentează că ea ar putea scădea vânzările restaurantelor, adăugând alte greutăți problemelor deja existente cu care se confruntă restaurantele mici, care vor fi forțate să ofere numai sucuri naturale sau băuturi pe bază de lapte, mai scumpe decât cele uzuale cu zahăr. Acest lucru poate obliga restaurantele să crească prețul meniurilor pentru copii sau să vândă separat băuturile, afectând satisfacția consumatorilor, argumentează managerii de restaurante. Susținătorii legii spun că interzicerea afișării băuturilor cu zahăr în meniuri este benefică pentru că va scădea prevalența obezității. În Baltimore, unul din trei copii este obez sau supraponderal, iar unul din patru bea cel puțin o băutură cu zahăr pe zi, care crește riscul de obezitate cu 60%. Obezitatea duce la alte afecțiuni, precum bolile cardiace și diabetul, prevalența lor crescând la copii în ultimii ani. Și Philadelphia, Seattle și San Francisco au luat atitudine față de consumul excesiv de sucuri cu zahăr, impunând taxe suplimentare pentru comercializarea acestora.

    Epidemia de Ebola din Congo s-a sfârșit, anunță NBCNews. De la ultimul caz raportat au trecut mai mult de 42 de zile, pentru a dezvolta simptomatologia infecției fiind necesare 21 de zile de la contractarea virusului. În epidemie au murit 33 de persoane și 53 au fost infectate. Pericolul nu a trecut însă, persoanele infectate putând transmite virusul pe cale sexuală chiar și la câteva luni distanță. În Liberia au existat unele cazuri rare de reactivare a infecției cu Ebola. O infecție latentă a unei mame a patru copii este considerată sursa îmbolnăvirii tatălui și a altor doi copii din familie. Mama trecuse printr-un episod acut de infecție cu Ebola după ce avusese grijă de fratele său, care a decedat în timpul epidemiei Ebola din Liberia din 2014–2015. În urma unei sarcini, sistemul său imunitar a fost afectat, ceea ce a cauzat o recidivă a infecției cu virusul Ebola, care s-a transmis soțului său și celor doi copii. Al treilea nu s-a îmbolnăvit, prezentând anticorpi serici proveniți din laptele matern. Virusul găsit la tată și la cei doi copii a fost similar din punct de vedere genetic cu virusul responsabil de epidemia din 2014–2015, acesta fiind principalul motiv pentru care cercetătorii au concluzionat că mama a fost sursa infecției, deși nu există dovezi concrete. Reemergența virusului la persoanele anterior bolnave este extrem de rară, spun experții, până în prezent existând doar două cazuri. 

    Un nou vaccin contra virusului Herpes Zoster reduce manifestarea Zonei Zoster la adulții în vârstă, aflăm din ReutersHealth. Vaccinul a prevenit Zona Zoster în două trialuri clinice de fază trei, reducând nu numai apariția erupției, ci și durerea în cazul în care erupția exista deja. Deși cele mai multe cazuri de Zona Zoster se autoremit în cel mult o lună, 10% până la 20% din pacienți dezvoltă nevralgie postherpetică, dificil de tratat, care poate dura mai multe luni sau chiar ani. Studiul despre vaccin, publicat în The Journals of Gerontology, a arătat că din 7.340 de pacienți suspecți de Zona Zoster care au primit vaccinul doar nouă au avut simptomatologie. În același timp, din 7.413 pacienți care au primit placebo, 254 au dezvoltat Zona Zoster. Acești pacienți făceau parte din grupa sub 50 de ani. Studiul a inclus și un trial cu pacienți cu vârste între 50 și 70 de ani, care a arătat că la aceștia au existat 25 de cazuri de Zona Zoster la cei vaccinați (8.250) și 284 de cazuri la cei 8.346 care au primit placebo. Eficacitatea vaccinului a fost de 98,4% la grupa de vârstă sub 50 de ani și 92,1% la grupa de vârstă între 50 și 70 de ani. Descoperirea vaccinului are o importanță majoră, în condițiile în care riscul de infarct miocardic acut și accident vascular cerebral crește după erupția Zoster și au existat cazuri de suicid din cauza durerii insuportabile. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe