Newsflash
OPINII

Urgenţele în Stomatologie

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - aug. 28 2009
Urgenţele în Stomatologie

În general, prin urgenţă se înţelege o alterare gravă a funcţiilor vitale (respiraţie, circulaţie şi stare de conştienţă) însoţită sau nu de durere. Un aspect particular, cu pondere însemnată în activitatea curentă medico-dentară îl reprezintă urgenţele stomatologice. (...)

   Amploarea şi intensitatea manifestărilor clinice legate de această patologie se răsfrânge negativ asupra calităţii vieţii pacientului şi fac necesară o atitudine terapeutică promptă, eficientă şi adecvată fiecărei situaţii. Durerea, indiferent de localizare, o putem considera o urgenţă, chiar dacă substratul acesteia este reprezentat numai de complicaţiile dento-parodontale.
   Ne confruntăm însă astăzi cu foarte mulţi pacienţi care, pe lângă problemele stomatologice complexe, au şi o patologie generală asociată, deloc de neglijat, fapt ce impune, de foarte multe ori, un consult interdisciplinar. În acest context, un pacient hipertensiv şi cu un AVC recent, dar şi cu o pulpită acută, are în medicaţia de fond antihipertensive, antiagregante plachetare, anticoagulante, diuretice etc. Pulpita acută, din punct de vedere stomatologic, reprezintă o urgenţă, dar, ţinând cont de afecţiunile generale asociate şi de medicaţia administrată, tratamentul acestui pacient necesită un consult interdisciplinar, riscul de-a rezolva o astfel de urgenţă, la parterul unui bloc, fiind considerabil. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe