Newsflash
Internaționale

Un nou tip de piele electronică conferă roboților simțul tactil

de L. Budin - apr. 10 2023
Un nou tip de piele electronică conferă roboților simțul tactil

Un nou tip de piele electronică (e-skin), care le permite roboţilor să navigheze în mediul înconjurător cu ajutorul simţului tactil, a fost creat de un grup de cercetători din China.

Lipsa elementelor compozite adecvate, cu proprietăţi fizico-chimice şi senzoriale similare pielii umane, a reprezentat o dificultate majoră în calea dezvoltării pielii electronice.

robotizare-medical

Realizată sub forma unui gel moale şi cu aspect de bandă, noul tip de e-skin imită proprietăţile pielii umane, prezentând caracteristici precum elasticitatea şi capacitatea de autovindecare. De asemenea, este capabilă să detecteze schimbările de temperatură şi de presiune, sporindu-şi utilitatea pentru a fi utilizată de roboţi, informează Xinhua și Agerpres.

Echipa de cercetători de la Universitatea Southeast a găsit soluţia prin dezvoltarea acestui nou tip de e-skin pe bază de mătase naturală, un material proteic. Oamenii de ştiinţă chinezi au adăugat ioni de calciu care absorb apă, ioni de hidrogen uşor acizi şi nanomateriale bidimensionale sensibile la stimuli din mediu.

Pielea electronică prezintă toate proprietăţile fizico-chimice asemănătoare pielii umane, cum ar fi elasticitatea, capacitatea de autovindecare, uşoara aciditate şi calităţi antibacteriene şi, odată ce este activată, „simte” temperatura ambientală, presiunea şi umiditatea, a explicat Duan Shengshun, un membru al echipei de cercetare.

O grefă de piele poate fi realizată cu uşurinţă prin ataşarea unei noi piese în zona zgâriată, au precizat cercetătorii, ale căror constatări au fost publicate în revista ştiinţifică ACS Nano.

Computer tomograf bazat pe tehnologia photon-counting, la Târgu Mureș

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe