Newsflash
Diverse

Un nou congres SRP, numeroase premiere

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 11 2016
Un nou congres SRP, numeroase premiere
    Congresul Național al Societății Române de Pneumologie de anul acesta (al XXIV-lea), desfășurat în perioada 5–8 octombrie, la Poiana Brașov, a avut ca principală temă exacerbarea în bolile pulmonare: „Exacerbarea – quo vadis?“. Subiectele abordate au acoperit în principal exacerbările dintr-o multitudine de boli pulmonare, de la bronhopneumopatia cronică obstructivă sau astmul bronșic până la bolile infecțioase cu implicare pulmonară sau fibrozele interstițiale idiopatice.
    Cele patru zile de conferințe au însemnat 17 cursuri precongres, 43 de invitați străini, 154 de lectori români, peste 1.100 de participanți, patru parteneri științifici din străinătate – American Thoracic Society (ATS), European Respiratory Society, European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Société de Pneumologie de Langue Française (SPLF) –, 12 parteneri științifici din România, 13 simpozioane-satelit, 33 de simpozioane majore, 94 de prezentări orale.
    Este pentru prima dată când numărul participanților la un astfel de congres de pneumologie a depășit 1.100. Aceasta, în primul rând datorită parteneriatelor amintite, care au venit ca o recunoaștere a activităților științifice ale pneumologilor români, ce a permis prezența la congres a profesorilor David Gozal, președintele ATS, Philip Delaval, fostul președinte al SPLF, dr. Bernard Pigearas, secretarul general al „Spațiului Francofon“, Nicholas Roche, vicepreședinte SPLF și a lui Cornel Radu Loghin, secretarului general al European Network for Smoking Prevention. Liderii de opinie români s-au prezentat cu expuneri de mare ținută.
    Cuvântul de ordine al acestei manifestări organizate la 2 ani, sub umbrela SRP, a fost interactivitatea la interfața între specialități, lucru demonstrat de sesiuni precum: întâlnirea cu Societatea de Cardiologie (cu expuneri extrem de atractive legate de „ce au aflat pneumologii de la cardiologi și cardiologii de la pneumologi în timpul campaniei pro Lege Antifumat“ (Gabriel Tatu-Chițoiu); întâlnirea cu Societatea de Gastroenterologie pe tema „Boala de reflux gastroesofagian și exacerbările afecțiunilor respiratorii“, sau cea cu Societatea de Chirurgie Toracică pe tema: „Conexiuni chirurgicale în afecțiunile respiratorii“. Lor li s-au adăugat simpozioanele comune cu Societatea de Limbă Franceză, cel cu European Respiratory Society și cu American Thoracic Society. O altă participare în premieră a fost a diasporei românești. Octavian Ioachimescu, Mihaela Teodorescu, Tudor Toma și Horia Sîrbu sunt personalități ale pneumologiei internaționale și, fie că vin din SUA, Anglia sau Germania, fac cinste pneumologiei românești.
    Fiecare secțiune a avut propria manifestare deschizând astfel ferestre de colaborare cu reprezentanți de la alte societăți. S-au remarcat secțiunile de pneumologie pediatrică, de somnologie și ventilație, grupul de ecografie toracică etc. Tot o noutate este că s-au organizat și primele întâlniri ale viitoarelor grupuri de lucru de transplant pulmonar și cel al tinerilor specialiști. Prima ediție a „Crosului pneumologilor“ a punctat în final un moment important demonstrând că și pneumologii pot combina activitățile fizice cu cele medicale.
    Al XXIV-lea Congres al Societății Române de Pneumologie a fost urmarea firească a manifestărilor de înaltă ținută științifică cu care pneumologii deja s-au obișnuit în anii precedenți. A fost o reconfirmare că pneumologia în România a cunoscut o dezvoltare amplă în ultimii 25 de ani, iar din punctul de vedere al asociației profesionale – că este una din cele mai active și prolifice de acest gen din țară, atât în privința inițiativelor în domeniu, cât și prin prisma actului medical propriu-zis. Congresul a reprezentat o punte între generații. Așa a prins contur un proiect „de suflet“ al acestui eveniment: Proiectul „Noua Generație“. Pentru prima dată într-un congres național, tinerii specialiști au avut propriile cursuri și simpozioane. A fost o formulă inedită, un concept singular până în acest moment în pneumologia românească: „cu ei și pentru ei“. Acesta s-a alăturat liniei directoare a acestei manifestări de la deschidere până în ultima zi: „Societatea care schimbă societatea“.
    Lansarea cărții „File de istorie“ a marcat cei zece ani de când societatea noastră profesională și-a schimbat fața, având o dinamică cu manifestări mici și mari și cu inițiative care au promovat din plin imaginea pneumologiei românești. Newsletter-ul scos cu ocazia acestui eveniment a disecat pe grupuri de lucru și secțiuni contribuția în parte a fiecărui lider sau membru SRP la completarea imaginii societății noastre.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe