Newsflash
Știri

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, partener într-un proiect de cercetare european

de Dorina Novac - oct. 20 2020
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, partener într-un proiect de cercetare european

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este partener într-un proiectul de cercetare european ce privește elaborarea unui dispozitiv pentru detecția de bacterii patogene și protozoare, în situații de urgență, pentru protecţia forțelor de intervenție.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology - PathoCERT” este coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru.

simulare dispozitiv

În cadrul PathoCERT, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” colaborează cu un consorțiu ce reunește 23 parteneri din Europa și Asia. Partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități din domeniul protecției civile și al situațiilor de urgență și mai multe companii.

„Unul dintre obiectivele proiectului în care este implicată echipa universităţii noastre este reprezentat de dezvoltarea unui prototip portabil, ușor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecția pe teren a unor bacterii cu potențial patogen crescut și a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecțiuni”, se arată în comunicatul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Acesta va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire prealabilă și va fi prevăzut cu funcția de alarmă pentru a semnala prezența anumitor compuși țintă.

Potrivit sursei citate, investiția de peste 7 milioane de euro în proiectul PathoCERT subliniază importanța dezvoltării unui astfel de dispozitiv, ce are capacitatea de a detecta agenți patogeni pe teren în situații de urgență, în scopul protejării forțelor de primă intervenție și pentru un management eficient al situațiilor de criză.

Echipa UMF „Iuliu Hațieganu”, coordonată de doamna profesor doctor Cecilia Cristea, are o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de senzori electrochimici/optici cu potențial semnificativ pentru domeniul biomedical și al aplicațiilor de mediu.

„Participarea echipei formate din cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Farmacie în implementarea proiectului PathoCERT reprezintă o realizare remarcabilă, ținând cont că este deja al doilea proiect european finanţat în ultimii doi ani în care suntem implicaţi. Suntem încrezători că vom avea o contribuție semnificativă în derularea acestuia și că input-ul nostru va eficientiza activitățile propuse”, a declarat prof. dr. Cecilia Cristea.

Proiectul PathoCERT a început în luna septembrie şi se va derula pe o perioadă de trei ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe