Newsflash
Internaționale

UE limitează concentraţiile din alimente a patru „substanţe chimice veşnice”

de L. Budin - dec. 12 2022
UE limitează concentraţiile din alimente a patru „substanţe chimice veşnice”

Substanţele perfluoroalchilate (PFAS) pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltării fetusului, a nou-născutului şi asupra nivelului de colesterol, a precizat Comisia Europeană.

Concentraţiile pentru patru aşa-numite „substanţe chimice veşnice” din alimente, care prezintă un pericol pentru sănătate, vor fi restricţionate de la anul, a anunţat Comisia Europeană, informează dpa și Agerpres

alimente-pfas

Astăzi, facem încă un pas pentru a spori nivelul de siguranţă alimentară în Uniunea Europeană şi de a-i proteja mai bine pe cetăţeni de substanţele chimice nocive. Aceste noi reguli demonstrează angajamentul nostru de a pune sănătatea cetăţenilor pe primul loc”, a spus comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

PFAS sunt cunoscute şi sub denumirea de „substanţe chimice veşnice”, întrucât compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural.

Compușii sunt utilizați într-o gamă variată de produse – inclusiv pentru tigăi, pelerine de ploaie sau covoare.

Utilizarea lor pe scară largă şi persistenţa lor în mediu au dus la contaminări extinse”, a precizat Comisia Europeană pe site-ul său.

Noile reguli urmează să se aplice din 2023 şi vizează substanţele sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acidul perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorononanoic (PFNA) şi acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS).

Medicament experimental pentru colesterolul „rău”, în teste pe șoareci

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe