Newsflash
Știri

Traumatismele craniocerebrale și rezolvările lor

de Alexandra NISTOROIU - iul. 15 2016
Traumatismele craniocerebrale și rezolvările lor
     Săptămâna aceasta, la Eforie Nord, a avut loc al 14-lea congres al Academiei multidisciplinare de neurotraumatologie (AMN), organizat cu sprijinul Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN). Zeci de membri AMN din întreaga lume au venit să discute unele dintre cele mai importante probleme actuale în managementul leziunilor sistemului nervos central. Începând din 2016 și probabil pentru următorii zece ani, AMN va fi oficial înregistrată în România, transferându-se astfel din Germania, a spus, pentru „Viața medicală“, prof. dr. Dafin Mureșanu (foto), secretarul general AMN și președintele SSNN. Forul internațional își propune să integreze mai bine și la scară largă eforturile grupurilor de lucru interdisciplinare formate din specialiști cu adevărat preocupați de leziunile traumatice ale sistemului nervos central, aducând împreună nu doar neurologi clinicieni, neurochirurgi, neuropsihologi, neuroradiologi, specialiști în reabilitare, ci și oameni cu preocupări în cercetarea fundamentală sau clinică axată pe această patologie. Obiectivul principal al AMN este de a înțelege neurotrauma din perspectivă multidisciplinară și de a seta practicile state of the art în domeniu.
     Populațiile de pacienți cu traumatisme craniocerebrale (TCC) sunt eterogene în ceea ce privește mecanismele bolii și factorii de risc pentru prognostic, gravitate clinică și evoluție. Această eterogenitate pune serioase probleme de management, fiind nevoie de o abordare farmacologică inovatoare și de cercetări fundamentale și clinice, a explicat profesorul Mureșanu. Astfel, deși TCC se produc frecvent fără niciun simptom în faza inițială, manifestările clinice pot apărea pe parcurs, adesea cu tablouri criptice. O altă provocare este că, din punct de vedere farmacologic, opțiunile sunt încă limitate pentru neuroprotecție și neuroreabilitare. În deschiderea congresului, președintele SSNN a vorbit despre intervențiile farmacologice cu medicamente multimodale în tratamentul TCC și a detaliat rezultatele unui amplu studiu de cohortă privind eficiența terapiei cu factori neurotrofici în TCC. Studiul arată un beneficiu clar al inițierii precoce a terapiei multimodale la pacienții cu TCC moderate și severe, crescând rezultatele recuperării funcționale în raport cu îngrijirea standard. În ceea ce privește pacienții cu traumatisme cerebrale ușoare, care se recuperează spontan, profesorul clujean a anunțat că este în pregătire un studiu de follow-up, pentru a vedea rezultatele pe termen lung ale tratării acestor pacienți și impactul în timp al TCC, din punct de vedere cognitiv.
     „Trebuie să vedem cum integrăm intervențiile terapeutice: cât anume poate fi făcut farmacologic, non-farmacologic, prin training cognitiv, prin fiecare dintre opțiuni – toate intervențiile trebuie luate în considerare. Am reușit, ca o prioritate a României, să aveam cea de-a doua bază de date din lume, ca mărime, pentru TCC, după studiul CRASH“, amintește profesorul Mureșanu.

 

Intervenții experimentale

 

     De luat acasă a fost prezentarea profesorului Volker Hömberg, care a reușit să sintetizeze date actuale și recomandări internaționale privind intervențiile experimentale pentru faza acută a traumatismelor craniocerebrale. Hipotermia, progesteronul, folosirea narcoticelor (coma artificială), folosirea diferitelor tipuri de medicamente ce stimulează neuroprotecția și neuroplasticitatea, precum și tehnicile de stimulare cerebrală profundă și transcraniană au fost evaluate critic. Astfel, în TCC, hipotermia indusă poate avea un rol neuroprotector și s-a arătat că scade presiunea intracraniană, fără însă a îmbunătăți cu adevărat recuperarea funcțională comparativ cu îngrijirea standard. Profesorul german s-a arătat relativ sceptic cu privire la eficiența utilizării hipotermiei în TCC, dar aceasta rămâne o intervenție importantă în alte tipuri de leziuni cerebrale. Craniectomia decompresivă scade presiunea intracraniană, dar, la fel ca hipotermia, nu afectează pozitiv rezultatele terapeutice. În plus, datele obținute recent arată că, deși craniectomia decompresivă rămâne o opțiune utilă în tratamentul pacienților cu un scor Glasgow inițial mai mare de 7, a căror stare se deteriorează în primele ore după internare sau la care presiunea intracraniană este inițial bine controlată prin terapie intensivă (exceptând barbituricele), dar ulterior nu mai răspund la aceste tratamente, ea trebuie mai degrabă descurajată la pacienții cu un scor Glasgow inițial mai mic de 5 și pupilele dilatate fixate bilateral. Administrarea dozelor înalte de barbiturice este recomandată pentru a controla presiunea intracraniană refractară la tratamentul medical și chirurgical standard maxim, dar înainte de inițierea și în timpul terapiei cu barbiturice este esențială asigurarea stabilității hemodinamice. Propofolul este recomandat pentru controlul presiunii intracraniene, dar nu și pentru îmbunătățirea mortalității sau rezultatele clinice la șase luni după TCC. În plus, dozele mari de propofol pot genera morbiditate semnificativă. Concluzia profesorului german a fost că, în pofida dovezilor substanțiale obținute în studiile fundamentale și la animale pentru intervențiile experimentale în TCC, majoritatea noilor abordări nu sunt confirmate de studiile clinice.
     În ceea ce privește utilitatea clinică a tehnicilor de stimulare cerebrală după un traumatism craniocerebral, un review publicat anul trecut arăta că, în fazele acute, există dovezi restrânse privind eficiența și siguranța folosirii lor pentru îmbunătățirea rezultatelor funcționale. Comparând rezultatele pentru diferite tehnici, stimularea transcraniană este intervenția pentru care în prezent există cel mai mare număr de studii clinice cu design corespunzător, dar și în cazul acestei metode numărul total rămâne mic. Pentru a emite recomandări bazate pe dovezi, este nevoie de studii mai ample, cu modularea țintită a neuroplasticității, pentru a explora în totalitate beneficiile stimulării cerebrale în recuperarea post-TCC, în diferite stadii ale recuperării.

 

Hematoamele subdurale cronice

 

     Hematoamele subdurale traumatice cronice (HSTC) la pacienții cu vârsta mai mare de 70 de ani au constituit subiectul propus de prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, care a trecut în revistă atât manifestările clinice și aspectele de neuroimagistică și diagnostic diferențial, cât și abordările neurochirurgicale, de neuroprotecție și aspecte legate de calitatea vieții. HSTC sunt des întâlnite la pacienții trecuți de 70 de ani și se produc în urma unor accidente minore (de regulă, căderi de la același nivel). Un simplu CT poate evidenția aceste hematoame și o intervenție neurochirurgicală va avea un prognostic foarte favorabil. Sunt însă multe capcane de care trebuie să se țină cont în diagnosticul diferențial al HSTC, dată fiind prevalența înaltă a AVC la această vârstă. Profesorul Ciurea a prezentat un mic studiu efectuat de el și echipa sa pe 22 de cazuri de HSTC, în perioada 2010–2016, în două centre din București. Pacienților li s-a făcut CT la internare, imediat după operație și la trei luni după, pentru monitorizarea HSTC și a evoluției expansiunii cerebrale. IRM pre- și postoperator au fost folosite pentru evaluarea leziunilor intracraniene.
     În general, simptomele clinice care determină internarea sunt nespecifice și se instalează insidios, unii pacienți având doar simptome ușoare. Pacienții se pot plânge de afectarea conștienței, de somnolență accentuată, asociată în proporții variate cu dureri de cap, tulburări ale mersului și ale echilibrului, tulburări cognitive, modificări ale personalității, deficit motor sau afazie. Adesea, simptomele de debut se suprapun foarte bine tabloului clinic al unui atac ischemic tranzitoriu. Cele mai frecvente simptome la internare sunt durerea de cap, confuzia, tulburările de echilibru și cogniție, diferite grade de deficit neurologic motor.
     Abordarea neurochirurgicală constă în deschiderea membranelor și evacuarea pas cu pas a colecției hematice subdurale, cu inserția unei soluții saline până la apariția evidentă a lichidului. Tuburile de drenaj non-aspirațional extern sunt lăsate în zona subdurală pentru 48–72 de ore, până când dispare colectarea de lichid. După ce sunt eliminate tuburile, trebuie efectuat un CT pentru control. Este necesară o evaluare complexă interdisciplinară și pacienții rămân 72 de ore în ATI pentru evitarea complicațiilor postoperatorii.
     În ceea ce privește tratamentul neurologic, administrarea medicației antiplachetare și anticoagulante este foarte importantă pentru prevenirea evenimentelor ischemice acute. Un dezavantaj major al acestora este însă că predispun la complicații de tipul hemoragiilor, dacă pacientul trebuie să traverseze o intervenție chirurgicală majoră, ceea ce poate duce la amânarea tratamentului chirurgical chiar cu câteva zile. Aceste întârzieri pot avea consecințe serioase asupra pacienților afectați. Pe de altă parte, administrarea terapiei anticoagulante sau antiplachetare poate crește volumul colecțiilor hematice intracraniene, înrăutățind fenomenele neurologice asociate. În patru din cazurile studiate de grupul condus de profesorul Ciurea au apărut deficite neurologice, iar în urma IRM s-a constatat existența unor leziuni cerebrale ischemice. Demența instalată în trei cazuri a dispărut treptat, iar medicii au obținut recuperarea pacienților cu debut al bolii Parkinson.
     De reținut că hematoamele subdurale cronice traumatice pot să apară la vârstnici, inclusiv în urma unor traumatisme minore, nesemnificative, și că de foarte multe ori evenimentul de la baza problemei nu poate fi identificat. HSTC sunt cauze relativ obișnuite și tratabile ale debutului bolii Parkinson sau ale demenței. CT realizează rapid și complet diagnosticul, în vreme ce abordarea neurochirurgicală cu două găuri, lavajul și drenajul colectării hematice este cea mai eficientă metodă de a aborda această afecțiune. Terapia anticoagulantă va fi reluată cu cea mai mare prudență și cu control total al coagulogramei.

 

Durerea neuropatică și diminuarea stării de conștiență

 

     Dr. Dana Boering (Germania) a propus o interesantă actualizare a noțiunilor privind metodele de evaluare comportamentale și auxiliare pentru neuroreabilitarea precoce la pacienții cu diminuare a stării de conștiență, inventariind argumente pro și contra în ceea ce privește utilizarea fiecăruia dintre ele. De asemenea, ea a vorbit despre metodele de stimulare cerebrală non-invazivă farmacologică și comportamentală, menite să faciliteze recuperarea conștienței, despre dovezile tot mai multe (dar încă incongruente) privind eficiența acestor metode, precum și posibilele implicații etice și opoziția încă existentă.
     „E mai important să înțelegi individul decât să înțelegi durerea“ – a fost mesajul central al prezentării lui Ali Otom (Iordania), care a explorat cele mai recente tendințe în managementul durerii neuropatice, în special al celei provocate de leziuni vertebromedulare. Există mai multe mecanisme posibile implicate, printre care activitatea anormală a neuronilor din coloana vertebrală, apropiați de locul leziunii, și diferite schimbări rostrale în talamus și în cortex. În durerea neuropatică, de cele mai multe ori analgezicele sunt insuficiente și trebuie asociate altor medicații: antidepresive sau anticonvulsivante. Infuzia subcutană sau intravenoasă de anestezice locale funcționează prin domolirea activității neuronale centrale aberante, după cum anticonvulsivantele pot fi utile în fază acută sau ca procedură de diagnostic. Opțiunile terapeutice mai cuprind și administrarea intratecală de substanțe ca baclofen, clonidină sau morfină, proceduri chirurgicale ablative (dar acestea joacă un rol foarte limitat), stimularea electrică transcraniană, stimularea magnetică, stimularea vertebrală și a rădăcinii sacrale.
     Prof. dr. Gelu Onose (București) a descris experiența echipei sale în cateterizarea intermitentă la pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale și vezică neurogenă, folosind dispozitive hidrofile, cu lubricare în circuit închis. Potrivit specialistului în reabilitare medicală, utilizarea cateterelor hidrofile cu lubricare în circuit închis a redus numărul complicațiilor postcateterizare intermitentă, confirmându-se și rolul profilactic al acestei intervenții. Spre deosebire de cateterele non-hidrofile, cele folosite de echipa lui Gelu Onose oferă avantajul unei intervenții cvasisterile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe