Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tratament subcutanat pentru Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice

de Magdalena Tănăsescu - iul. 30 2024
Tratament subcutanat pentru Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice

Pacienţii din România care suferă de Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice (TSNMO) au acum acces la o terapie inovatoare pentru tratamentul specific, care se bazează pe administrare subcutanată la fiecare patru săptămâni.

Potrivit unui comunicat remis redacției, noul tip de terapie este singurul tratament rambursat în România pentru această maladie, cu administrare subcutanată la fiecare patru săptămâni. Ca urmare, există posibilitatea efectuării tratamentului în clinici apropiate de domiciliul pacienţilor.

Terapia este indicată pentru tratamentul tulburărilor din spectrul neuromielitei optice (TSNMO) la pacienţi adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani care sunt seropozitivi la anticorpii anti-aquaporina 4 IgG (AQP4-IgG). 

Cauza exactă a acestei boli rămâne necunoscută. Deoarece Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice este o boală progresivă, cu episoade de acutizare (recăderi), simptomele se acumulează și se agravează în timp, astfel încât - la 5 ani după diagnostic - peste jumătate dintre pacienţi îşi vor pierde vederea sau vor fi nevoiţi să folosească un scaun cu rotile. Mai mult, până la 30%  dintre pacienţii cu această boală sunt diagnosticaţi greşit cu scleroză multiplă, din cauza manifestărilor similare incipiente ale celor două boli. 

„Este deosebit de important ca persoanele care suferă de această boală să înceapă tratamentul cât mai repede după diagnosticarea sau debutul bolii, pentru a preveni severitatea recăderilor şi a preveni acumularea de leziuni neurologice. Educaţia medicală a pacienţilor cu privire la simptomele bolii poate fi un ajutor important pentru a diagnostica această boală cât mai rapid”, a declarat dr. Romana Homorodean, medic primar neurologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în comunicatul citat.

Tratamentul dezvoltat de compania Roche este disponibil pacienţilor în regim compensat integral.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe