Newsflash
ACTUALITATE Știri

Timișoara: au început lucrările pentru Centrul de Mari Arși

de L. Budin - iul. 25 2023
Timișoara: au început lucrările pentru Centrul de Mari Arși

Proiectul, în valoare de 60 de milioane de euro, va cuprinde 12 paturi pentru pacienții critici cu arsuri severe și încă 6 paturi pentru recuperare

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și secretarul de stat, asist. dr. Alexandru Rogobete, s-au aflat astăzi într-o vizită de lucru pe șantierul unde se construiește Centrul de Mari Arși de la Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. 

La 30 de zile de la semnarea contractului de execuție, construcția a început și progresele sunt vizibile, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Construcția și finalizarea centrelor pentru mari arși reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiții și de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale din întreaga țară. Această perioadă reprezintă un punct istoric în dezvoltarea asistenței medicale pentru pacienți. Responsabilitatea, profesionalismul și buna credință sunt principiile după care funcționează echipa actuală a Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

Proiectul în valoare de 60 de milioane de euro, cu finanțare de la Banca Mondială, va cuprinde 12 paturi pentru pacienții critici cu arsuri severe și încă 6 paturi pentru recuperarea acestor pacienți. Centrul va avea 5 etaje, va acomoda serviciul de primiri urgențe, un nou bloc operator și o secție nouă de terapie intensivă cu 45 de locuri destinate pacienților critici.

 În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătății, am găsit cele trei proiecte care prevedeau construirea centrelor de mari arși de la București, Timișoara și Târgu Mureș complet blocate, erau foarte mici șansele de continure a acestor proiecte. Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem negocierile cu Banca Mondială și am reușit să obținem o nouă finanțare pentru construcția celor trei centre”, a adăugat ministrul sănătății.

Este pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, când investim masiv, atât în dezvoltarea infrastructurii de sănătate cât și în dotarea spitalelor cu echipamente medicale de înaltă calitate. Este un moment fără precedent, în care o administrație serioasă reușește să utilizeze un mix unic de finanțări: Banca Mondială, PNRR, BIRD sau BERD”, a declarat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de coordonarea investițiilor din fonduri internaționale și PNRR.

Conform contractului de execuție, primul Centru de Mari Arși din țară va deveni funcțional, la Timișoara în 2025. Contractul de execuție al Centrului de la Târgu Mureș a fost, de asemenea, semnat și urmează ca în cel mai scurt timp să fie semnat și cel pentru centrul de la București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe