Newsflash
Știri

Testări medicale gratuite în 16 județe din România

de Dorina Novac - feb. 17 2022
Testări medicale gratuite în 16 județe din România

Caravana de Bine a Crucii Roșii Române dă startul testărilor medicale gratuite în 16 județe din România.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România demarează Caravana de Bine, un nou proiect umanitar în slujba unui #viitorsănătos, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural și menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game variate de afecțiuni.

Caravana de Bine

Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Proiectul, care se desfășoară până în septembrie 2022, își propune să promoveze în rândul oamenilor importanța prevenției, să îi ajute să conștientizeze riscurile la care se expun negllijându-și sănătatea și să le crească încrederea în medicii care le pot salva viața.

Prima oprire a Caravanei este pe 18-19 februarie în com. Gura Teghii, jud. Buzău, Căminul Cultural Păltiniș, iar a doua, în jud. Dâmbovița, la Căminul Cultural Poiana, în perioada 25-26 februarie.

Pe durata campaniei, Caravana va ajunge și în județele Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor și Suceava.

„Caravana de Bine a Crucii Roșii Române este un proiect de amploare, pe care îl demarăm cu încredere și cu speranța unui viitor mai sănătos pentru persoanele vulnerabile din mediul rural. Suntem recunoscători voluntarilor și medicilor care s-au mobilizat pentru a fi alături de noi și a da oamenilor încredere, speranță și informații vitale de care au atâta nevoie”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Ioan Silviu Lefter_Director CRR
Ioan Silviu Lefter

În contextul pandemiei pe care o trăim, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă oamenii din mediul rural nu dispun de informațiile și de mijloacele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieți se pierd inutil, potrivit unui comunicat de presă.

„Prin parteneriate cu oameni de bine, medici și personal medical, Crucea Roșie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei, iar cei care vor vizita caravana vor avea acces gratuit la specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, dar pot beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG și ecografie abdominală, examinări care pot depista o serie de afecțiuni. În urma acestor consultații, se vor elibera scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie”, se mai arată în comunicat.

În fiecare comunitate rurală din cele 16 județe, voluntarii Crucii Roșii Române vor desfășura demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme - igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC.

De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.

În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe