Newsflash

Terorismul ne-a intrat în casă

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 10 2015
Terorismul ne-a intrat în casă
     De mai multe ori, orașul meu, Chattanooga, așezat pe râul Tennessee și chiar la granița dintre statele Tennessee și Georgia, a câștigat premiul anual pentru cel mai bun oraș în care poți trăi în Statele Unite. Dar în ultimele zile, orașul trece prin încercări de mare amărăciune și tristețe, după ce cinci militari au fost uciși în atacul armat din 16 iulie, comis de Mohamad Youssuf Abdulazeez. Prin fapta lui, palestinianul naturalizat cetățean american, a adus terorismul în propria noastră casă, adăugând încă un act la lista violențelor domestice motivate ideologic, care s-au înmulțit în ultimii ani. Și care fac nesigure nu numai marile orașe, dar și comunitățile de dimensiuni mici și mijlocii. O estimare a Departamentului de Securitate Teritorială cifrează la circa 4.000 de cetățeni americani recrutați și instruiți de teroriștii islamici și care sunt camuflați în diferite zone, dar pot fi activați în orice moment.
     La fel ca după fiecare act terorist din ultimii ani, am citit și auzit aceleași declarații neconvingătoare: Islamul este o religie pașnică, numai o mică parte din adepții Coranului sunt angajați în acte violente etc…
     În cazul omorurilor din Chattanooga, familia asasinului și mai mulți „specialiști“ vin să ne spună că Mohamad Youssuf Abdulazeez suferea de depresie, era cunoscut pentru folosirea de droguri și nu a fost sprijinit de nicio organizație teroristă. Se poate, dar dacă e așa de ce nu s-a dus Abdulazeez să atace coreligionari de ai lui în moschee și a ales două obiective militare, unde a des­chis focul asupra personalul în uniformă? Nu o fi fost Abdulazeez înregimentat formal într-o grupare declarat islamică și antiamericană, dar fapta lui îl leagă direct de ideologia criminală a  organizațiilor de tip Al Qaeda și ISIS. Lucrurile sunt și mai suspecte prin faptul că Abdulazeez a făcut o călătorie anul trecut în Iordania, ca „să-și viziteze rudele“. Numai că acea călătorie a durat opt luni, cu mult mai mult decât are nevoie un om normal să-și revadă unchii, mătușile și verișorii, de care i s-a făcut brusc dor.
     Printre însemnările din computerul personal, Abdulazeez a păstrat un verset din Coran: …celui care arată dușmănie unui prieten de al Meu, îi declar război. Înainte de comiterea crimelor, Abdulazeez nu a fost niciodată în obiectivul de supraveghere al FBI-ului sau al Departamentului de securitate teritorială. Prin asta, el este încadrat în grupul de „lupi singuratici“, care nu pot fi identificați și ale căror fapte nu pot fi prevenite, ei nedezvăluind niciodată nimic din intențiile și planurile lor, până când le pun în aplicare. În fața acestui grup de teroriști, care apar ca „întru totul normali“ celor cu care sunt în contact apropiat, forțele de ordine au foarte puține mijloace de acțiune. Dar de fapt, ei nu sunt deloc singuratici, având legături cu predicatori și instigatori ai violenței, de la mare distanță, cu care mențin contacte secrete. Epoca comunicării digitale, pe lângă enormele avantaje și posibilități, a adus și această vulnerabilizare a societăților care au devenit ținta terorismului radical islamic.
     În America de după 11 septembrie 2001, atacurile teroriste ne-au pătruns în casă și teroriștii sunt printre noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe