Newsflash
Internaționale

Terapie neuronală pentru epilepsia focală

de Dr. Mariana MINEA - apr. 28 2023
Terapie neuronală pentru epilepsia focală

O terapie experimentală pe bază de celule neuronale a redus cu peste 90% numărul crizelor la doi pacienţi cu epilepsie de lob temporal rezistentă la tratament medicamentos. Nu au existat reacţii adverse grave.

creier copy

Este vorba de un tratament injectabil cu doză unică de interneuroni care secretă acid gama aminobutiric (GABA). Acesta a fost administrat printr-o deschidere la nivelul craniului, sub ghidaj prin imagistică prin rezonanţă magnetică, celor doi pacienţi cu epilepsie de lob temporal mezial („mesial”, referindu-se la structurile mediale și interne). Rezultatele obţinute au fost pregătite pentru întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din 24 aprilie. Este pentru prima oară când acest tratament este folosit pe oameni.

Interneuronii corticali reprezintă 20% dintre celulele cortexului. Sunt celule inhibitorii cu rol în a modula descărcările neuronilor excitatori. Se consideră că disfuncţia interneuronilor corticali duce la instabilitatea excitatorie care stă la originea unor boli precum epilepsia, autismul ori schizofrenia. Cercetările realizate până acum pe modele animale au adus dovezi privind siguranţa și eficacitatea implantării de interneuroni pentru inhibarea focarelor epileptice. Interneuronii sunt obţinuţi din celule stem.

Speranţă privind restaurarea zonelor cerebrale

Aceste terapii ar ajuta în primul rând pacienţii cu epilepsie rezistentă la tratament și pe cei care nu sunt eligibili pentru intervenţia chirurgicală. Spre deosebire de tratamentele chirurgicale, care vizează distrugerea acestor focare, interneuronii restaurează funcţia zonelor cerebrale implicate în apariţia crizelor.

Primul pacient astfel tratat avea un istoric de nouă ani de epilepsie rezistentă la tratament, cu o medie de 30 de crize lunare la începutul terapiei. Prezenta un singur focar epileptic, la nivelul lobului temporal drept. După nouă luni de la intervenţie, numărul crizelor scăzuse cu 93% și, foarte important pentru pacient, acestea nu se mai însoţeau de pierderea conștienţei. Studiile privind metabolismul cerebral în zona implantului au relevat markeri favorabili de creștere a inhibiţiei și de reducere a inflamaţiei.

Testele cognitive la șase luni nu au indicat o deteriorare a memoriei sau cog­niţiei, ci, dimpotrivă, o ușoară ameliorare. Al doilea pacient avea un istoric de opt ani de boală rezistentă la tratament, cu o medie de 14 crize lunare la începutul evaluării. La cinci luni de la injectare – tot la nivelul unui focar unic din lobul temporal drept –, pacientul înregistra cu 94% mai puţine crize și zero efecte adverse importante.

Descoperirea este promiţătoare, iar neurologii vor urmări rezultatele obţinute în rândul celorlalţi pacienţi incluși în studiu. Acesta a început în iunie 2022 și este estimat să dureze până în mai 2026.

Epilepsia focală de lob temporal produce crize în care pacientul își poate pierde sau nu conștienţa, precedate de o aură ce poate consta în halucinaţii auditive, olfactive sau gustative, precum și în stări de frică ori senzaţii de déjà-vu. Pacientul poate prezenta în timpul crizei simptome motorii. Ulterior acesteia, poate resimţi oboseală, confuzie, somnolenţă, fără a fi conștient de ce i s-a întâmplat.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/991036
https://mayocl.in/3Att3nn

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe