Newsflash
Știri

Telocitele pe ruta Bucureşti - Beijing

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 28 2011
Telocitele pe ruta Bucureşti - Beijing
   Se ştie că telocitele sunt o prioritate românească, fiind descoperite de o echipă de cercetători de la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş“, condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu. Despre evoluţia cercetărilor privind aceste celule, colaborări şi planuri de viitor am aflat la conferinţa de presă susţinută, la 20 septembrie a.c., de domnia sa, invitat special fiind prof. dr. Xiangdong Wang – profesor la universităţile de Medicină din Shanghai şi Carolina de Nord, precum şi la Universitatea Lund (Suedia) şi director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai. Dl acad. L. M. Popescu a trecut în revistă rezultatele obţinute: demonstrarea prezenţei telocitelor în diverse organe: cavitare (inimă, tub digestiv, uter, trompe uterine), necavitare (plămân, pancreas, glanda mamară, placentă), dar şi în seroase (pleură, pericard, peritoneu); studiul rolului lor presupus, în cooperare cu celulele stem, la „repararea cardiacă“ după infarct miocardic, prin contribuţia la neoangiogeneză, în refacerea pulmonară, a muşchiului scheletic. çn cadrul vizitelor efectuate recent în China şi SUA, dsa a susţinut mai multe prezentări pe tema telocitelor (Shanghai, Beijing, San Diego, Oklahoma City), care au suscitat un viu interes.
  A fost anunţată şi vizita de lucru, luna viitoare, a echipei formate din patru cercetători români de la IVB, conduse de acad. L. M. Popescu, în China, la Centrul de Inginerie Tisulară al Academiei de Ştiinţe Medicale, Beijing, Laboratorul de Medicină Translaţională Cardiovasculară, Spitalul FuWai şi Institutul de Medicină Cardiovasculară. De asemenea, va continua cooperarea cu Departamentul de Medicină Cardiovasculară al Capital Medical University (cea mai mare facultate de medicină din lume). La 5 iunie 2012, prof. dr. Petro Anversa, directorul Laboratorului pentru medicină regenerativă al Brigham and Womens Hospital de la Universitatea Harvard, Boston, autoritate mondială în domeniul celulelor stem, va face o vizită la Bucureşti.
   Profesorul X. Wang a prezentat rezultatele studiilor comune realizate în laboratoarele din Shanghai şi Bucureşti. A specificat că grupul de cercetători conduşi de domnia sa este primul care a descris telocite în bronhii, în urma unor cercetări care au durat opt luni. Guvernul local susţine financiar această activitate, pentru care a alocat suma de trei milioane de yuani/an (aproximativ 300.000 de euro). Obiectivul final al studiilor este cunoaşterea deplină a telocitelor, pentru a le utiliza în tratamentul diverselor boli.
   La rândul său, dl dr. Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center, companie ce a susţinut financiar o parte din cercetările privind telocitele, a subliniat importanţa finanţării acestui proiect de amploare şi cu semnificaţie pentru ştiinţa şi medicina viitorului.
 
   Acad. Laurenţiu M. Popescu
   „Am găsit telocite în meninge, în peretele unor vase din creier şi în plexurile coroide. Important este că, spre exemplu, telocitele prezente în plexurile coroide din ventriculii cerebrali au fost găsite şi la Institutul „Max Plank“ şi Clinica Kerckhoff din Bad Nauheim (lângă Frankfurt), deci de o echipă de cercetători complet diferită de Acad. Laurenţiu M. Popescuechipa noastră. Fără să ştim unii de alţii, facem acelaşi lucru şi am ajuns la rezultate similare, ceea ce este extrem de tonifiant. Am găsit telocite şi în piele, ele ar putea avea legătură directă cu apariţia psoriazisului.
   Cu vizita în China, urmărim să dezvoltăm cât mai mult cunoştinţele despre telocite, urmărim să avem rezultate clare şi perspective clare pe un interval de timp foarte scurt în viitor. Vrem să ştim, spre exemplu, dacă se pot face panglici sau plasturi artificiali pentru repararea inimii, vrem să aflăm în ce măsură telocitele sunt responsabile şi ar putea fi utilizate pentru repararea malformaţiilor cardiace, a bolilor congenitale cardiace; vrem să ştim în ce măsură telocitele sunt implicate în apariţia şi dezvoltarea unor alte boli decât infarctul miocardic, cum ar fi HTA“.
   Prof. dr. Xiangdong Wang
   „Competiţia este stimulatoare, dar acum lucrăm împreună cu echipa profesorului Popescu. Ei sunt puternici în patologie, noi în genomică, proteomică şi bioinformatică. Cooperarea noastră are rolul de a promova şi dezvolta cercetarea telocitelor; suntem încă la început. Grupul român ne-a oferit informaţiile necesare pentru a începe cercetarea. Pe de altă parte, avem tehnologia cu care putem contribui la cercetările românilor, avem câteva modele animale. Ne ajutăm reciproc pentru a derula mai rapid cercetările, în principal vizând rolul telocitelor în terapia ischemiei miocardice de reperfuzie, a leziunilor pulmonare acute şi a bolilor cronice pulmonare, precum fibroza. Am început cercetările pe animale, e posibil ca peste un an să le începem şi la oameni; e nevoie de o tehnologie mai bună pentru purificarea telocitelor. Studiem efectele, eficienţa lor, ale celulelor stem şi ale combinaţiei celor două în tratamentul acestor boli.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe