Newsflash
Știri

Studiu: cerere de trei ori mai mare pentru testele gripale

de L. Budin - ian. 19 2023
Studiu: cerere de trei ori mai mare pentru testele gripale

La nivel național, cele mai multe cazuri de gripă testate în laborator au fost confirmate cu virus gripal A nesubtipat, virus gripal AH1 sau AH3.

Un studiu intern realizat de laboratoarele Regina Maria arată o cerere de trei ori mai mare pentru testele care detectează virusul Influenza de tip A și B în perioada 1 - 9 ianuarie 2023, față de aceeași perioadă din luna decembrie 2022, se arată într-un comunicat. 

covid-tuse-femeie

Deși 34 de județe au fost afectate de gripă, cele mai multe cazuri sunt concentrate în București, Brașov, Cluj și Prahova, se arată într-un comunicat. Până la această dată doar 1,5 milioane de români, în special persoane vulnerabile, au fost imunizați împotriva gripei.

Sunt din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați atât cu gripă, cât și cu Sars-CoV-2, fapt ce îngreunează munca medicilor, se subliniază în comunicat. În laboratoarele Regina Maria a apărut un prim astfel de caz, în urma testării concomitente a acestor două virusuri prin testul de diagnostic RT-PCR.

Aceste cazuri de dublă pozitivitate poartă numele de flurona, termen care descrie starea pacienților cu dublă infectare. Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase «Matei Balş» din Capitală s-au confruntat în această perioadă cu cazuri de pacienţi care au avut dublă infecţie, iar numărul acestora este în creștere”, se arată în document.

În realitate, numărul cazurilor de dublă infecție poate fi mai mare, pentru că de multe ori gripa are un diagnostic clinic, recomandarea medicală fiind testarea pentru ambele virusuri, se mai arată.

La nivel internațional, se vorbește despre o triplă epidemie, cu precădere în emisfera nordică, conform datelor furnizate de ECDC, alimentată de circulația simultană a virusurilor gripale, sezoniere (Influenza de tip A și B), a virusului sincițial respirator (RSV) care face ravagii în rândul copiilor și a noilor subvariante de Omicron care circulă pe tot mapamondul”, continuă comunicatul. 

Cazurile în creștere de gripă și afecțiunile respiratorii acute au lăsat cazurile de COVID-19 într-un con de umbră, însă în acest moment există 4 subvariante Omicron care provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor la nivel mondial. Subvariantele Omicron BQ și XBB amenință să provoace un nou val de COVID în această iarnă.

Nici în restul continentului lucrurile nu stau mai bine. Institutul național de sănătate publică din Belgia (Sciensano) a decretat oficial epidemie de gripă la începutul anului, după ce numărul de cazuri a ajuns la același nivel cu cele de COVID. Măsuri similare au fost luate și de Germania și Slovacia.

Dintre țările europene, 16 au raportat o intensitate ridicată sau foarte mare a cazurilor de gripă, indicând o circulație ridicată a gripei sezoniere în regiune. Republica Moldova, Suedia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Țările de Jos și Estonia au raportat o activitate de gripă sezonieră de peste 50%.

Conform datelor publicate de ECDC, cele mai ridicate rate de pozitivitate pentru detectarea virusului gripal au fost raportate de România (64%), Ucraina (59%), Federația Rusă (49%) și Serbia (43%).

Lista centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe