Newsflash
Știri

Studiu: 55% dintre români sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2

de Dorina Novac - sept. 17 2020
Studiu: 55% dintre români sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2

Majoritatea românilor din mediul urban menționează consumul de zahăr ca element determinant în apariția diabetului zaharat tip 2, iar renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție, arată un studiu.

Potrivit studiului derulat în perioada iulie-august 2020, la inițiativa Forumului Român de Diabet, 55% dintre români sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2.

diabet zaharat
Sursă imagine: Pixabay

 

„Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat prof. univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Diabetul zaharat nu pare să-i sperie prea mult pe români, afecțiunea fiind clasată de cei participanți la studiu pe locul 6 din 10 după tuberculoza pulmonară și înaintea hepatitei.

CAUZELE CARE DECLANȘEAZĂ DIABETUL ZAHARAT TIP 2

Stresul și consumul excesiv de zahăr  sunt identificate de majoritatea românilor drept factori favorizanți ai diabetului zaharat tip 2. Astfel, 55% dintre repondenți sunt familiari cu mecanismul real care declanșează diabetul zaharat tip 2.

Conform datelor studiului, majoritatea românilor (86%) plasează supraponderalitatea și factorul genetic (81%) pe locuri fruntașe în clasamentul factorilor de risc, urmate de sedentarism (76%) și înaintarea în vârstă (45%).

studiu diabet

Prezența hipertensiunii arteriale – un factor de risc important – este valorizată doar de 37% dintre aceștia. Iar consumul excesiv de zahăr a fost, încă o dată, identificat ca element determinant al diabetului zaharat tip 2 (80%), în defavoarea conceptelor mai cuprinzătoare și corecte de „alimentație nesănătoasă” și „stil de viață nesănătos”.

Și atunci când sunt întrebați cum pot preveni apariția diabetului zaharat tip 2, 92% menționează „dieta sănătoasă”, iar 72% menționează renunțarea la zahăr.

GLICEMIA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA

De asemenea, studiul arată că 70% dintre repondenți înțeleg importanța verificării glicemiei ca modalitate de prevenire a diabetului zaharat tip 2, dar 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia „acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată, cu toate că este inclusă în setul de analize de bază.

Iar 23% dintre tinerii de 25-35 de ani intervievați nu știu care e valoarea normală a glicemiei.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 608 de persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 25-45 ani, cu acces la internet și are un grad de eroare de +/-3.96%.

Analiza acestui eșantion a relevat o realitate interesantă în privința diabetului zaharat tip 2: 63% din repondenți nu suferă de diabet zaharat, dar 45% cunosc pe cineva cu diabet zaharat, în timp ce 5% sunt diagnosticați cu diabet zaharat, cu toate că, cel puțin teoretic, nu se află în grupa de risc pentru diabetul zaharat tip 2.   

Totodată, studiul a funcționat și ca un instrument de evaluare a riscurilor de diabet zaharat în rândul celor intervievați.

În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe