Newsflash
Știri

Vicepreședinte CNAS: Medicina dentară, „Cenușăreasa asistenței medicale”

de Dorina Novac - iul. 23 2021
Vicepreședinte CNAS: Medicina dentară, „Cenușăreasa asistenței medicale”

Medicina dentară din România a primit doar 0,33% din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în 2020, deși incidența cariilor dentare este de 99%.

Declarația a fost făcută de vicepreşedintele CNAS, Adela Cojanu, la primul Forum PALMED.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a organizat primul eveniment dedicat industriei de stomatologie, Forum PALMED – Viitorul medicinei dentare din România.

medicina dentara

Evenimentul a reprezentat o dezbatere privind necesitatea existenței unui dialog deschis și eficient între actorii principali din domeniul medicinei dentare, autorități și specialiști, cu scopul dezvoltării unei relații de parteneriat între sectorul public și privat și găsirii de soluții la provocările cu care se confruntă, în prezent, stomatologia din România.

Printre cei peste 70 de participanți s-au numărat Andra Migiu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Adela Cojan, vicepreședinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Sas, președintele Colegiului Pacienților, reprezentanți ai centrelor universitare de specialitate, dar și ai cabinetelor private de stomatologie din țară, potrivit unui comunicat de presă.

„Ne concentrăm acum pe dezvoltarea rapidă a diviziei de stomatologie a patronatului, datorită nevoii de protejare a drepturilor pacienților – de informare și liberă alegere a tratamentului și instituției medicale în special. Din păcate, studiile arată că aproape jumătate din populația României nu merge nici acum la medicul stomatolog, principalele cauze fiind neimplicarea autorităților în ceea ce privește educarea pacienților cu privire la importanța igienei dentare, dar și lipsa banilor”, a declarat Cristian Hotoboc, președintele PALMED.

Medicina dentară continuă să fie „Cenușăreasa asistenței medicale din România” din punct de vedere al finanțării, a declarat Adela Cojan, vicepreședinte CNAS, prezentă la eveniment.

„Anul trecut, din total cheltuieli pentru asistența medicală în România, din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, în condițiile în care suntem pe ultimul loc în Europa la incidența cariilor dentare – 99%. Prioritatea de finanțare trebuie să reprezinte prevenția, drept pentru care am înaintat către Ministerul Finanțelor Publice o solicitare de suplimentare a bugetului pentru categoria 6-12 ani în acest sens. Asta, deși finanțarea sectorului sanitar nu depășește 5,2% din PIB în România, față de media europeană, care e cuprinsă între 9-11%”, a precizat Adela Cojan.

Aceasta a menționat că din totalul de 4.402 de contracte încheiate cu stomatologii din țară, doar 26% își desfășoară activitatea în mediul rural, în condițiile în care suntem țara din Europa cu cel mai mare grad de ruralizare.

În România, numărul cabinetelor stomatologice se ridică la 15.650, de patru ori mai multe decât în anul 2000, din care 95% sunt private, potrivit INS.

„De altfel, piața privată de stomatologie este estimată la 2,1 miliarde de lei în 2020, aproape de 15 ori mai mare față de 2018, creșterea datorându-se, în principal, proceselor de digitalizare a industriei dentare moderne, arată datele prezentate la primul forum PALMED pentru stomatologie”, se arată în comunicat.

PALMED și-a propus să susțină astfel și industria de stomatologie, atât cabinetele individuale, clinicile și rețelele de stomatologie, cât și furnizorii medicali și a lansat un apel la crearea unei organizații care să lupte pentru drepturile pacienților, dar și ale principalilor actori din medicina dentară privată.

„Este pentru prima dată când liderii industriei se așază la aceeași masă pentru a susține împreună interesele pacientului. Prin această divizie de stomatologie vom colabora cu Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și alte autorități responsabile pentru bunele practici, și pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei, susținute deocamdată exclusiv din resurse private”, a precizat Cristian Taban, director executiv Dent Estet.

Reprezentanții clinicilor dentare private înscrise în PALMED vor lansa în urma acestor evenimente o platformă națională care va cuprinde acțiuni concrete necesare asigurării unei bune sănătăți dentare a românilor pe termen lung.

Printre aceste acțiuni se numără:

  • dublarea bugetului CNAS pentru serviciile medicale stomatologice;
  • creșterea numărului de membri PALMED din domeniul medicinei dentare din România;
  • inițierea de campanii de informare națională cu mesaje de interes public, privind importanța igienei dentare în asigurarea unei bune sănătăți dentare, cu efecte asupra sănătății generale a populației;
  • susținerea drepturilor medicilor de a-și informa pacienții, dar și a drepturilor pacienților de a fi informați, de a avea acces la servicii stomatologice de calitate și de a-și alege furnizorul de servicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe