Newsflash
Știri

România a înregistrat prima săptămână epidemică din acest sezon

de Dorina Novac - ian. 31 2020
România a înregistrat prima săptămână epidemică din acest sezon

Săptămâna 20-26 ianuarie este prima săptămână epidemică din acest sezon, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). În România, însă, nu sunt întrunite, în acest moment, condițiile pentru declararea unei epidemii de gripă.

Astfel, la nivel național au fost raportate 3.645 cazuri de gripă clinică în toată țara, mai multe cu 7,4% față de aceeași săptămână a anului trecut. 

epidemie gripa

Pentru municipiul Bucuresti, numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, în perioada 20-26 ianuarie, a fost de 1366, din care 74 au fost confirmate cu laboratorul.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului trecut și cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna trecută.

Mai mult, potrivit (CNSCBT) în sezonul trecut vârful epidemic a avut loc cu 3 săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit.

Deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, saptamana 4 a fost caracterizata ca prima saptamana epidemica din acest sezon”, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În acest sens, au fost raportate 15 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna trecută și cu 75 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Totodată, CNSCBT informează că în această perioadă au fost confirmate 7 decese noi cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripă: 64 de cazuri de gripă cu virus AH3, 63 de cazuri de gripă cu virus AH1, 84 de cazuri de gripă A nesubtipat și 187 de cazuri gripă cu virus B.

De asemenea, până la data de 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc: copii, vârstnici, pacienți cu boli cronice de toate vârstele, femei însărcinate - cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.


Notă autor:

Sursă imagine: https://www.rawpixel.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe