Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Proiect de OUG: „Școala în spital” - Ministrul Sorin Cîmpeanu explică în ce constă

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 20 august 2021, ora 13:11

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit ieri într-un briefing de presă despre un proiect de ordonanță de urgență, prezentat în prima lectură, care a reglementat „Școala în spital”.

Mai exact, a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie se înființează unități de învățământ preuniversitar cu titulatura „Școala din spital”. Acest lucru are ca scop organizarea școlarizării antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați, în număr de câteva sute în fiecare an. 

proiect scoala in spital

„Până acum nu a fost posibilă organizarea "Școlii în spital», deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formațiunilor de studiu, mai exact este ca și cum am putea să planificăm că într-un spital oncologic am avea un număr suficient de mare, în același spital, în același timp, de elevi de clasa a VII-a, spre exemplu, lucru care, în mod evident, este absurd. Această absurditate a fost înlăturată din reglementările legale”, a declarat ieri ministrul Sorin Cîmpeanu în cadrul briefingului de presă.

În acest fel, a adăugat ministrul Educației, pe toată perioada spitalizării se va desemna un cadru didactic monitor, care are obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului sau al elevului, precum și de a menține legătura în permanență cu unitatea de învățământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare.

De asemenea, Ministerul Educației înființează Corpul național al cadrelor didactice pentru „Școala din spital”. Acest Corp va fi constituit în urma selecției cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unor programe de pregătire în domeniul psiho-pedagogiei speciale.

Ar urma să se organizeze, după cum a precizat ministrul Educației, şi Programul Naţional „Școala din spital”, care vizează continuarea predării învățării prin membrii acestui Corp Naţional al Cadrelor Didactice pentru „Școala din spital”, în cazul mutării elevilor de la un spital la altul sau de la o secție la alta. Așadar, este vorba de componenta mobilă a acestei şcoli din spital.

Fonduri externe nerambursabile pot fi accesate

Ministrul Educației a adăugat că Universitățile de Medicină şi Farmacie pot accesa şi fonduri externe nerambursabile în vederea îmbunătățirii activităților desfășurate prin acest program naţional „Școala din spital” mobilă.

„Procesul instructiv-educativ desfășurat în «Școala din spital» se va efectua adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare şi la clasa, desigur, în care este înscris elevul în anul școlar respectiv”, a subliniat Sorin Cîmpeanu. 

El a mai spus ieri că, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei OUG, Ministerul Educaţiei va elabora o programă diferențiată, diferențiată, subliniez, de susținere a Evaluării Naţionale şi a Examenului Naţional de Bacalaureat, atât pentru elevii școlarizați în acest program «Școala din spital», cât şi pentru toţi elevii cu cerințe educaționale speciale şi care necesită o spitalizare îndelungată.

„Fiind derogare de la dispozițiile art.5, alin. 2 din Legea Educaţiei Naţionale, prezenta OUG va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Acest proiect de ordonanță a fost prezentat, repet, astăzi (ieri – n.red.), în primă lectură”, a conchis ministrul Educației.

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/259501/free-photo-image-child-hospital-sick-children

Etichete: scoala in spital ministrul educatiei sorin cimpeanu elevi in spital elevi spitalizati proiect de ordonanta ordonanta de urgenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.