Newsflash
Știri

Obezitatea, posibil factor de risc major pentru cazurile grave de COVID-19

de Dr. Laura Davidescu - apr. 15 2020
Obezitatea, posibil factor de risc major pentru cazurile grave de COVID-19

Bolnavii de COVID-19 care sunt obezi se confruntă cu un risc ridicat de a ajunge la Terapie Intensivă, arată un studiu francez.

Nu e niciun secret că persoanele cu comorbidități care ajung să fie infectate cu noul coronavirus vor face forme mai severe de COVID-19, după cum au arătat mai multe studii și statistici efectuate în întreaga lume. Printe aceastea, obezitatea pare să aibă un rol-cheie în agravarea bolii, arată un articol publicat de Le Figaro.

Dacă privim cu atenție statisticile legate despre vârsta și comorbiditățile bolnavilor de COVID-19, vom observa că, în general, este vorba despre adulți în vârstă și de o predominanță a sexului masculin. În plus, adesea este vorba despre persoane diabetice, hipertensive sau cu alte suferințe cardiovasculare. Dar, dintre cei care ajung să fie spitalizați, este greu de prezis cine va ajunge să aibă nevoie de ventilație mecanică și cine nu.

Un studiu francez publicat online pe 10 aprilie în revista Obesity atrage atenția asupra unei alte probleme, care ar putea fi principalul factor de risc asociat cu nevoia de ventilație mecanică la pacienții cu COVID-19 de vârstă mai mică. În registrul european de terapie intensivă sunt deja trecuți peste 2000 de pacinenți a căror greutate depășea cu mult limitele normale. Dar, cum adesea obezitatea este asociată cu hipertensiune, diabet și alte probleme de sănătate, este dificil de decelat rolul ei direct. Obezitatea pare să fie asociată cu o sensibilitate generală legată de infecțiile respiratorii, mecanismele posibile fiind legate de factori mecanici și hormonali, încât persoanele obeze par să aibă un risc ridicat de aface forme severe de boală.

Iată ce declară Yazdan Yazdanpanah, șef al serviciului de boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris:

“Peste 80% dintre pacienții sub 50 de ani care sunt internați la reanimare în spăitalul nostru având COVID-19 sunt în această situație. Este atributul cel mai întâlnit printre cei care fac forme severe de boală fără să aibă alte antecedente patologice.”

O statistică ce cuprinde mai multe spitale londoneze care tratează pacienți cu noul coronavirus are aproape aceleași cifre: 72% dintre pacienții aflați la Terapie Intensivă sunt supraponderali (indice de masă corporală peste 25) sau obezi (IMC 30 și peste).

“Este însă prematur să tragem o concluzie generală asupra acestei aglomerări a secțiilor de Reanimare cu pacienți obezi”, estimează medicul francez.


Notă autor:

foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe