Newsflash
Știri

Noutăţi în cercetare

de - apr. 3 2013
Noutăţi în cercetare

Bacteriile ne ţin în formă

   Numeroase studii recente au indicat rolul potenţial important pe care l-ar juca flora microbiană intestinală în obezitate, alături de factori genetici şi alţi factori de mediu. Un studiu1 realizat la Boston, publicat miercuri în Science Translational Medicine, furnizează informaţii valoroase pentru ipoteze clinice ulterioare. Astfel, cercetători de la Harvard şi de la Massachusetts General Hospital, au observat, la şoareci, că operaţia de bypass gastric cu anastomoză Roux în Y (cel mai frecvent indicată şi practicată în chirurgia bariatrică) induce o modificare a microbiotei intestinale. Grupul la care s-a practicat procedura de bypass a fost comparat cu două grupuri de control, cărora li s-a administrat o dietă restrictivă, respectiv una bogată în grăsimi şi carbohidraţi. Şoarecii la care s-a practicat intervenţia au pierdut, postoperator, circa 30% din greutate, iar flora intestinală s-a modificat radical, devenind similară celei întâlnite la indivizi slabi; la grupele de control, microbiota intestinală a rămas neschimbată, însă grupul cu dietă restrictivă a pierdut în greutate, similar grupului operat. Interesant, măsurătorile metabolice au demonstrat că şoarecii cu bypass au avut un consum energetic mai mare decât animalele din grupele de control, la aceleaşi niveluri de activitate.
   Studiul a fost continuat cu transferul de conţinut gastrointestinal, de la fiecare din cele trei grupe, la şoareci cu aparat gastrointestinal steril. După două săptămâni, animalele care au primit floră de la şoarecii operaţi au înregistrat o scădere semnificativă în greutate, în vreme ce ceilalţi şoareci (inclusiv cei contaminaţi cu flora de la şoarecii care au slăbit prin dietă restrictivă) nu au înregistrat scăderi ale greutăţii.
   Variaţia florei intestinale, la şoarecii cu bypass, s-a făcut de la predominanţa genurilor Firmicutes şi Bacteroidetes, înainte de operaţie, la Gammaproteobacteria (Escherichia) şi Verrucomicrobia (Akkermansia), cu niveluri scăzute de Firmicutes.Nu este însă foarte clar care sunt mecanismele ce fac legătura dintre flora microbiană şi scăderea în greutate. Ipotezele vizează produşii metabolismului bacterian, concentraţia acizilor graşi cu lanţ scurt, cu rol în metabolism şi în mecanismele de semnalizare.
   Concluzia de etapă: obezitatea nu este o ecuaţie simplă, determinată doar de alimentaţie şi de efortul fizic.

Prebioticele: se aşteaptă confirmările

   Rămânem în domeniul colonizării bacteriene fiziologice şi a posibilelor implicaţii ale intervenţiilor pe flora intestinală, cu o analiză sistematică2 publicată miercurea aceasta în The Cochrane Library. Este vorba de o actualizare a unei analize iniţiate în 2007 şi actualizate cel mai recent în 2009; datele publicate acum iau în calcul rezultatele actualizate ale studiilor clinice din domeniu, până la nivelul lunii august 2012.
   Autorii şi-au propus să cerceteze efectul prebioticelor (adică al acelor substanţe care favorizează dezvoltarea microbiotei intestinale saprofite) asupra prevenţiei alergiilor. Deşi nu mai puţin de 13 cercetări erau încă în desfăşurare la data analizei, au fost identificate patru studii, care au inclus 1.428 de copii. Deşi datele nu au fost semnificative statistic, metaanaliza a două din cele patru studii a indicat o posibilă diferenţă în astmul la sugar. Pe ansamblul celor patru cercetări, s-a găsit o reducere semnificativă a incidenţei eczemei alergice la sugari (cu un caz la 25 de sugari trataţi cu prebiotice).
   Concluzia analizei sistematice este că va fi nevoie de dovezi suplimentare, înainte de a putea recomanda suplimentarea de rutină cu prebiotice a formulelor de lapte, pentru prevenţia manifestărilor alergice la sugar. Există unele indicaţii asupra unui posibil rol protector împotriva apariţiei eczemei alergice, dar nu se cunoaşte dacă administrarea de prebiotice trebuie restricţionată la grupul cu risc crescut de alergii şi nici dacă efectul s-ar extinde şi la alte manifestări alergice, precum astmul.

Cornul, laptele şi bolile cronice

   O analiză3 publicată ieri în revista britanică The Lancet arată că, în ţările cu venituri scăzute sau medii (categorie ce include şi România), modelul de creştere rapidă în greutate, la naştere, urmată de o creştere liniară în primii doi ani de viaţă poate induce câştiguri substanţiale la creşterea în înălţime şi la dezvoltarea performanţelor şcolare, asigurând totodată şi o oarecare protecţie faţă de factorii de risc pentru bolile cronice la vârstă adultă.
   Autorii au folosit datele obţinute în cinci studii prospective desfăşurate în Brazilia, Guatemala, India, Filipine şi Africa de Sud. Concluzia principală se referă la momentul optim al intervenţiilor de sănătate publică, pentru optimizarea rezultatelor ulterioare. Astfel, dacă intervenţia din primii doi ani de viaţă pare a fi cea mai indicată, exemplele programelor tradiţionale de alimentaţie la şcoală, care tind să crească indexul de masă corporală, au un efect nesemnificativ pe creşterea în înălţime, dar pot face mult rău pe termen lung, afirmă autoarea principală a analizei, prof. dr. Linda Adair, de la University of North Carolina at Chapel Hill (SUA). Sunt, iată, avertismente ce nu pot fi neglijate dacă vrem să facem faţă epidemiei de boli cronice netransmisibile.

Notă autor:

1. Liou AP, Paziuk M, Luevano Jr. JM, Machineni S, Turnbaugh PJ, KaplanLM. Conserved shifts in the gut microbiota due to gastric bypass reduce host weight and adiposity. Sci Transl Med. 2013 Mar 27;5(178):177ra41
2. Osborn DA, Sinn JKH. Prebiotics in infants for prevention of allergy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 3. Art. No.: CD006474
3. Adair LS, Fall CHD, Osmond C, Stein AD, Martorell R, Ramirez-Zea M, Singh Sachdev H, Dahly DL, Bas I, Norris SA, Micklesfield L, Hallal P, Victora CG. Associations of linear growth and relative weight gain during early life with adult health and human capital in countries of low and middle income: findings from five birth cohort studies

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe