Newsflash
Știri

Nou an universitar: ce măsuri anti-COVID iau instituțiile cu profil medical

de L. Budin - sept. 24 2021
Nou an universitar: ce măsuri anti-COVID iau instituțiile cu profil medical

La debut de an universitar, câteva unități de învățământ superior cu profil de medicină și farmacie din țară au anunțat măsuri suplimentare, pentru ca activitățile didactice să aibă loc în siguranță.

Conform deciziilor semnate de rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, și studenții, dar și cadrele didactice, personalul didactic auxiliar catedre și personalul administrativ trebuie să prezinte unul dintre documentele solicitate, pentru a putea participa la activitățile didactice din anul universitar 2021-2022.

umf-iasi1
Sursă foto: Facebook Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași

 

Iași: cazare cu testare

La UMF „Grigore T. Popa” Iași, documentele solicitate sunt:

  • Certificatul de vaccinare anti-COVID (schema completă);
  • Test RT-PCR negativ, o dată pe săptămână (efectuat în fiecare zi de luni);
  • Rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, de 2 ori pe săptămână (efectuat în fiecare zi de marți și vineri);
  • Adeverință din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Se precizează că Universitatea va suporta contravaloarea testelor antigen rapid și RT-PCR pentru cei care nu pot efectua vaccinul anti-COVID din motive medicale și prezintă adeverință medicală cu această recomandare de la medicul specialist, avizată de către comisia medicală desemnată de către conducerea universității în acest sens.

Unul dintre documentele enumerate mai sus se cere și pentru cazarea în căminele Universității, se mai arată pe site-ul instituției de învățământ superior. 

Târgu Mureș: certificat sau test negativ

Reprezentanții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) le impun o serie de obligații studenților care nu sunt vaccinați COVID-19, pentru a putea participa la activitățile didactice onsite (la fața locului).

Astfel, studenții „vor avea obligația prezentării săptămânale (în ziua de marți) a unui test PCR negativ sau de două ori/săptămână (marți și vineri) a unui test rapid antigen negativ, pe buletin de analiză prevăzut cu cod de bară sau QR”.

Se precizează că sunt valabile testele efectuate la orice laborator acreditat.

Cu ocazia efectuării prezenței la activitățile didactice se va face si verificarea documentelor care arata respectarea obligațiilor prevazute anterior”, se arată pe site-ul UMFST.

Se mai precizează că Universitatea asigură testarea de antigen contra sumei de 50 lei/test, studenții cu contraindicații medicale pentru vaccinare urmând a fi testați gratuit.

Timișoara: mască și distanțare

Pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a fost postat un anunț în atenția studenților, masteranzilor și doctoranzilor unității de învățământ. Aceștia sunt informați că procesul didactic în anul universitar 2021-2022 va fi reluat în format onsite la toate programele de studiu ale universității, începând cu data de 20 Septembrie 2021, „cu respectarea tuturor reglementărilor privind reducerea riscului epidemiologic aflate în vigoare în România”.

Cursurile la programele de licență ale UMF „Victor Babeș” se vor desfășura online sau onsite, conform deciziei șefului de disciplină și a titularului de curs, cu respectarea măsurilor de protecție prevăzute de lege, se consemnează în decizia privind procesul didactic, semnată de prof. univ. dr. Octavian-Marius Crețu, rectorul Universității.

Conform documentului, lucrările practice și stagiile la programele de licență se vor derula doar în format fizic, onsite.

Cursurile la programele de masterat și doctorat se vor derula exclusiv online.

În situația derulării procesului didactic,în format fizic, se vor respecta următoarele reguli de protecție la nivel individual: distanțare fizică, purtarea măștii de uz medical în spații închise și spălarea/dezinfectarea mâinilor”, se mai precizează.

Studenții care prezintă o creștere a temperaturii corporale de peste 37,3 grade Celsius, simptome de răceală sau specifice infectării cu SARS-CoV-2 trebuie să se prezinte la Centrul de testare PCR al Universității, unde vor beneficia de testare gratuită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe