Newsflash
Știri

Măsuri suplimentare pentru prevenirea COVID-19 în centrele de dializă

de Cristina GHIOCA - iul. 17 2020
Măsuri suplimentare pentru prevenirea COVID-19 în centrele de dializă

Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de act normativ care modifică funcţionarea centrelor de dializă din România, cu scopul de a preveni răspândirea infecţiilor cu SARS-CoV-2.

masuri de preventie in centrele de dializaPotrivit documentului, pe perioada pandemiei de COVID-19,
transferul temporar al pacienţilor dintr-o unitate în alta se poate face pe o perioadă de până la 12 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire automată pe toată durata stării de alertă, dar și în intervalul următor, atât timp cât vor mai apărea cazuri pozitive la dializaţi sau în rândul personalului medical și auxiliar din unităţile de dializă.

De asemenea, dacă în centre va exista un deficit de personal ca urmare a contextului epidemiologic, unităţile sanitare în cauză vor avea un program de lucru prelungit, astfel încât să se asigure funcţionarea lor.

Medicii vor putea prescrie și supraveghea dializa prin vizită săptămânală în unitatea respectivă, sau la distanţă, prin video, consultaţii telefonice ori online. Totodată, în centrele de dializăză cu deficit de personal, pe perioadă determinată, supravegherea ședinţelor de dializă se poate realiza cu un număr mai mic de asistenţi medicali pe tură, respectiv un post la cinci aparate pe o tură.

Ședinţe mai scurte și mai rare

Tot în scopul prevenirii răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, durata ședinţei de dializă poate scădea până la 3,5 ore, iar frecvenţa poate fi redusă de la trei la două ședinţe pe săptămână, dar doar în cazul pacienţilor care pot tolera un astfel de regim, în funcţie de patologia asociată.

Deciziile referitoare la scăderea duratei ședinţei de dializă vor fi luate de medicul curant în colaborare cu medicul șef/coordonator al Staţiei/Centrului de dializă, cu abordare personalizată a pacienţilor și comunicare clară către aceștia și/sau aparţinători a motivaţiilor acestor decizii, precum și a riscurilor și beneficiilor.

Un alt aspect subliniat în documentul emis de Ministerul Sănătăţii este acela potrivit căruia, pe perioada pandemiei, pentru transferul între centrele de dializă nu este necesar consimţământul pacienţilor.
Actul a fost publicat pe site-ul instituţiei în 3 iulie și va rămâne în
transparenţă decizională până în 13 august 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe