Newsflash
Știri

Harta deficitului de medici de familie: peste jumătate de milion de români nu au medic de familie în localitate

de Florentina Ionescu - feb. 18 2020
Harta deficitului de medici de familie: peste jumătate de milion de români nu au medic de familie în localitate

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a dat astăzi publicității un amplu document referitor la accesul cetățenilor români la serviciile oferite de cabinetele de medicina familiei. Din date reiese că din 1.414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie.

Documentul care poate fi accesat pe site-ul fnpmf.ro este împărțit în mai multe segmente. Astfel, informațiile arată atât localitățile unde nu există niciun medic de familie, localitățile cu deficit de medici de familie, localitățile unde necesarul de medici de familie este acoperit, cât și localitățile cu un excedent de medici de familie. Au rezultat patru hărți care arată accesul cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară, care sunt prezentate mai jos. 

medic de familie

Federația națională a patronatelor medicilor de familie a actualizat un document extrem de important pentru medicina de familie și de care sperăm să se țină cont. E important pentru decidenți să înțeleagă unde suntem cu asigurarea asistenței medicale primare și cât de important este să investească strategic în asigurarea unui nivel optim de asistență primară pentru fiecare cetățean, conform Constituției”, a scris dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, pe o rețea de socializare.

Ea a mai precizat că este important ca jurnaliștii să analizeze atent aceste date oficiale și să ajute în popularizarea informațiilor. „Nu se poate să polarizăm toată discuția pe spital și pe mediul privat, în condițiile în care accesul la asistență medicală în România este prăbușit!”, a conchis dr. Sandra Alexiu.

Care sunt localitățile fără niciun medic de familie

În total, 328 de localități (comune) nu au nici un medic de familie. Necesarul calculat în funcție de populația din aceste localități este de 376 de medici de familie, se arată în documentul postat de FNPMF. 

harta1

Populația totală a acestor comune este de 559.611 locuitori – adică 2,52% din populația României.

Dintre acestea, 282 de localități au peste 900 de locuitori, nici un medic de familie și un necesar de 330 de medici de familie. Iar 46 de localități care au sub 900 de locuitori nu au nici un medic de familie.

Deficitul de medici de familie atinge cote alarmante

Deficitul total în cele 1.414 localități (comune și orașe) este de 2.187 de medici de familie. Deși 28 de localități au peste 3.000 locuitori, acestea nu au cei 64 de medici de familie necesari. Aici este harta completă a localitatilor fara Medici de Familie la data de 01.08.2019

harta2

Dintre cele 76 de localități care au sub 900 de locuitori, doar 30 au medic de familie. 1069 de localități au deficit de un medic de familie.

harta22 

231 de localități au deficit de câte doi medici de familie, deficitul total aferent acestor localități fiind de 462 de medici de familie. 49 de localități au deficit de câte trei medici de familie și deficit total de 147 de medici de familie. 

Aici este harta completă a localitatilor cu deficit de Medici de Familie 01.08.2019.

Necesarul acoperit de medicii de familie

Doar 1.496 de localități din România (47%) nu au deficit de medici de familie. În România există 3.181 de localități - comune, orașe și municipii.

harta3

Un total de 2.490 de medici de familie asigură în aceste localități accesul la servicii de asistență medicală primară pentru o populație de 4.620.506 de locuitori. 

Unde există excedent de medici de familie

Excedentul total în 271 de localități este de 575 de medici de familie. Aceste localități sunt atât orașe cât și comune, cel mai mare excedent fiind în municipiul București - 100 de medici de familie.

harta4

Și alte centre universitare au excedent de medici de familie, raportat la numărul de locuitori. Acestea sunt Constanța (45), Timișoara (43), Sibiu (12), Craiova (11), Brașov (10), Cluj-Napoca (8), Oradea (7). 

harta44 

Aici este harta completă a localitatilor fara deficit de MF la 01.08.2019.

De unde provin aceste date

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în luna octombrie 2019 numărul de medici de familie cu listă proprie, pe localități, și necesarul de medici de familie, pe localități, la 1 august 2019, în baza legii accesului la informații de interes public. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a răspuns prin adresa CNAS P 9193/17.12.2019, precizând că datele sunt cele comunicate de casele de asigurări de sănătate. 

Vezi aici harta completă a localitatilor cu excedent de MF la 01.08.2019.

Datele furnizate de CNAS au inclus medicii de familie cu listă proprie din fiecare localitate (comună, oraș sau municipiu), însă au cuprins și cabinetele din sate și punctele de lucru. Pentru realizarea hărților a fost folosit numărul de medici de familie cu liste proprii pe localități furnizat de CNAS, dar nu și necesarul furnizat de CNAS.

Sursa: Harta accesului cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei, Dr. Cătălin Petrencic, FNPMF, Februarie 2020

 


Notă autor:

Sursa foto: captură document FNPMF, www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe