Newsflash
Știri

Ghiduri de obstetrică-ginecologie, în dezbatere

de Florentina Ionescu - nov. 6 2020
Ghiduri de obstetrică-ginecologie, în dezbatere

Un ghid dedicat avortului medicamentos și unul pentru screeningul anomaliilor de sarcină în trimestrul 3 ar putea fi adoptate în curând.

shutterstock_1050308468_1Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România a demarat procesul de revizuire a Ghidurilor clinice de obstetrică-ginecologie și elaborarea de noi ghiduri în octombrie 2018.

Două au fost supuse recent dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în secţiunea Transparenţă decizională. Este vorba despre un proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1241/2019 privind aprobarea ghidurilor pentru
obstetrică-ginecologie.

Astfel, Ordinul ar urma să aibă în cuprins și un Ghid privind avortul medicamentos (anexa nr. 31), precum și un Ghid de examinare ecografică de screening pentru anomalii de sarcină în trimestrul 3
(anexa nr. 32).

„Ghidurile clinice pentru Obstetrică şi Ginecologie sunt elaborate sistematic la nivel naţional cu scopul de a asista personalul medical pentru a lua decizii în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale.

Ele prezintă recomandări de bună practică medicală clinică bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate în considerare de către medicii obstetricieni/ginecologi şi de alte specialităţi, precum şi de cadrele medicale auxiliare implicate în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale”, spun iniţiatorii proiectului.

Totodată aceștia precizează că ghidul clinic „Avortul medicamentos” a fost conceput cu respectarea principiilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru obstetrică şi ginecologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborării ghidurilor şi de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România.

Pe marginea acestui proiect de act normativ pot interveni și alţi specialiști din domeniu, observaţiile și propunerile putând fi trimise la adresa de e-mail: propuneri@ms.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe