Newsflash
Știri

Colegiul Medicilor din România susține dezvoltarea transplantului românesc

de Dorina Novac - apr. 15 2022
Colegiul Medicilor din România susține dezvoltarea transplantului românesc

De Ziua Națională a Transplantului, CMR lansează un apel de înțelegere la nivelul societății cu privire la tot ceea ce reprezintă transplantul de organe, dar și un mesaj de susținere cu privire la dezvoltarea resursei umane implicate.

Transplantul de organe reprezintă unica șansă la viață pentru o parte dintre pacienții care nu mai au alte opțiuni pentru a trăi, au precizat reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR).

agentia nationala de transplant
Sursă imagine: Agentia Nationala de Transplant // Facebook

„Activitatea de transplant este una deosebit de complexă şi sensibilă, ce se organizează permanent contracronometru şi care trebuie să se desfășoare cu o precizie maximă. Pe lângă importanța înțelegerii și penetrării în cadrul societății a conceptului de transplant de organe, procedură prin care se salvează alte vieți, nu trebuie uitat că este nevoie de o resursă umană extrem de bine pregătită”, se arată într-un comunicat de presă.

În multe privințe, transplantul de organe presupune și echipe mixte, lucrul în echipă, colaborare între medici din diverse zone ale țării, totul într-un interval de timp foarte bine stabilit.

Citește și: Ziua Națională a Transplantului: Activitatea de transplant depinde de numărul de donatori

„Este greu, într-adevăr, să ne imaginăm când suntem sănătoși, ce se întâmplă cu  corpul nostru în eventualitatea în care suntem de acord cu donarea de organe. Dar, acest accept, această decizie este o decizie generoasă, o decizie superioară pentru condiția umană. Există în această lume, atât oameni dragi, rude - pacienți care așteaptă cu disperare un organ eligibil - pentru a trăi. Educarea societății noastre cu privire la acest concept - transplantul de organe - se datorează în cea mai mare măsură medicilor implicați în transplant și demersurilor organizațiilor pacienților cu transplant și, bineînțeles, unei părți din societatea civilă. Se datorează activității medicilor care au făcut pionierat în România, cât și succeselor medicilor care fac transplant astăzi, care se traduc prin vieți salvate”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

Colegiul Medicilor din România susține dezvoltarea centrelor de transplant atât din punctul de vedere al infrastructurii și, bineînțeles al personalului medical dedicat, dar și ca acces transparent al pacienților la listele de așteptare.

„Este importantă o monitorizare permanentă și vizibilă în sisteme de date informatice a pacienților care au nevoie de transplant, monitorizarea organelor care sunt disponibile la nivel național, în timp real și transparent. Pentru a da încredere activității de transplant trebuie să se asigure o transparență maximă”, a mai subliniat prof. dr. Daniel Coriu.

La sfârșitul anului 2021, potrivit datelor disponibile, în România erau înregistrați doar 47 de donatori reali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe