Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a oferit detalii, recent, despre Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină la UMFST.
Vinerea trecută, 17 martie, a avut loc inaugurarea Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș.
Evenimentul de lansare a avut loc în prezența ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila (foto).
Centrul este parte componentă a Centrului Didactic și de Examinare Academică - UNiX, Centrul dispune de spații destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) și mixtă, a explicat rectorul Leonard Azamfirei pe pagina sa.
Unul dintre spațiile destinate învățământului medical este dotat cu un sistem inteligent de proiecție panoramică care permite studenților participanți la sesiunile VR, chiar dacă aceștia se află în afara mediului virtual, vizualizarea panoramică detaliată a exercițiilor desfășurate de cadrele didactice și studenții aflați în imersie totală.
O altă sală, a explicat acesta, este amenajată similar unui salon de spital, aici desfășurându-se sesiunile de realitate mixtă și augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienți virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicație specifică (Holopatient).
Echipamentele utilizate sunt de ultimă generație și au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR câștigat de universitate, i-NEXT, și constau din:
Alături de facilitățile de pregătire medicală, Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină are spații de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură și Inginerie precum și o sală în care se desfășoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual prin utilizarea unor aplicații care permit învățarea și exersarea unor tehnici și manopere medicale precum și crearea unor proiecte tehnice și de arhitectură.
În cadrul UNiX, la etajul clădirii care are o suprafață de peste 2800 de metri pătrați, se află Centrul de Examinare Academică.
Acesta dispune de cinci amfiteatre modulare multifuncționale, cu un total de 468 de locuri, fiecare loc dispunând de tehnologie IT de ultimă generație (monitoare individuale Touch screen integrate, pliabile și rotative, full HD, complet motorizate, de tip Dynamic 3) conectate la platforme de învățare/e-learning și de examinare, a detaliat rectorul.
„Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină se alătură Centrului de Simulare și Abilități Practice existent deja de 10 ani în universitate. Am adus astfel cea mai modernă tehnologie într-un loc în care inovația este la ea acasă - la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. E pluribus, unum!”, a conchis prof. dr. Leonard Azamfirei.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe