Newsflash
Internaționale Știri

Statele OMS nu au ajuns la un acord privind prevenirea pandemiilor

de L. Budin - apr. 1 2024
Statele OMS nu au ajuns la un acord privind prevenirea pandemiilor

Subiectele încă aflate în dezbatere includ o mai bună prevenire şi monitorizare a focarelor, o finanțare fiabilă și transfer de tehnologie către țările sărace.

Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu au reuşit să ajungă, după doi ani de discuţii dificile, la un acord internaţional menit să pregătească mai bine lumea pentru o viitoare pandemie, negocierile urmând să fie reluate în aprilie.

Cele 194 de state reunite în cadrul OMS au decis să elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea greşelilor mortale şi costisitoare din timpul gestionării catastrofale a epidemiei de COVID-19, potrivit AFP și Agerpres.

A noua şi ultima rundă de negocieri s-a deschis la 18 martie şi s-a încheiat fără un text final.

Discuțiile au început în februarie 2022, ţările urmărind să adopte în mod oficial textul la următoarea Adunare Mondială a Sănătăţii, care va începe la 27 mai la Geneva.

Însă, după doi ani şi după ce trauma pandemiei s-a estompat deja, rămân în continuare puncte semnificative de fricţiune, notează AFP.

Subiectele cheie aflate în discuţie includ accesul la agenţi patogeni emergenţi, o mai bună prevenire şi monitorizare a focarelor, o finanţare fiabilă şi transferul de tehnologie către ţările mai sărace.

Statele europene doresc investirea unor sume mai mari în prevenţie, în timp ce ţările africane - lăsate în urmă în timpul COVID-19 - doresc acces la cunoştinţe şi finanţare, dar şi la testări, vaccinuri şi alte tratamente.

Statele Unite doresc o garanţie a transparenţei şi a partajării rapide a datelor referitor la orice focar de boală necunoscută.

În lipsa unui acord, „vom asista la aceleaşi inegalităţi, aceeaşi lipsă de coordonare, aceleaşi pierderi evitabile de vieţi şi mijloace de trai şi aceleaşi tulburări sociale, economice şi politice ca cele observate în timpul COVID-19”, a avertizat săptămâna aceasta Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe