Newsflash
Știri

SNMF dorește dezvoltarea Medicinei de familie, nu „cârpeli de sezon”

de L. Budin - iun. 2 2023
SNMF dorește dezvoltarea Medicinei de familie, nu „cârpeli de sezon”

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) consideră că Ministerul Sănătății și Guvernul trebuie să identifice soluții realiste pentru atenuarea deficitului de medici de familie din România.

Soluția propusă de Ministerul Sănătății, de suplimentare a numărului de viitori medici rezidenți în medicina de familie prin alocarea suplimentară de locuri doar în această specialitate pentru medicii care nu au primit repartiție reprezintă o soluție neadecvată în rezolvarea deficitului cronic de medici de familie, consideră reprezentanții Biroului Executiv al SNMF. 

Faptul că Ministerul Sănătății caută soluții în ceea ce privește deficitul de medici de familie denotă recunoașterea importanței acestui segment al sistemului național de sănătate. Totuși, atragem atenția că nu numărul de medici rezidenți care promovează examenul de specialitate reprezintă adevărata problemă ci, în final, numărul de medici specialiști în Medicina de familie care chiar practică medicina de familie”, se subliniază într-un comunicat.

Societatea Națională de Medicina Familiei consideră că doar suplimentarea de locuri de rezidențiat, discriminatoriu numai pentru specialitatea de Medicina de familie, va conduce pe termen lung la consacrarea meseriei de „rezident de Medicină de familie” până când candidatul va obține nota care îi conferă accesul la o altă specialitate, ceea ce va perpetua deficitul de medici de familie, totul în detrimentul accesibilității la servicii medicale de asistența medicală primară a populației din mediul rural și urbanul mic. 

Semnalăm de ani de zile măsurile în vederea redresării și creării unui climat favorabil în Medicina de familie și care ar trebui luate pentru ca specialitatea să nu mai fie privită ca un apostolat. Atât timp cât nu se aduc și modificări în partea de birocrație, excesiv de împovărătoare în continuare, cât există îngrădiri în practica profesiei inexistente oriunde altundeva în Uniunea Europeană, cât există reglementări legislative care ne fac culpabili în fiecare clipă și cu numeroase sancțiuni îndreptate împotriva noastră, este de înțeles de ce specialiștii de Medicina de familie se îndreaptă către alte specialități sau către alte țări”, se precizează. 

Medicul de familie trebui să își poată ajuta în mod real pacienții, conform pregătirii pe care o are, „și nu să jongleze între reglementări care impietează drepturile pacienților, un sistem informatic nefuncțional care a devenit în ultima perioadă un obstacol în activitatea zilnică, sarcini birocratice inutile și un vraf de formulare tipizate care nu își mai au rostul la ora actuală”. 

Rezolvarea problemelor din sistemul sanitar românesc trebuie să țină cont în primul rând de interesele pacienților, de asigurarea calității actului medical, de mesajele pe care le transmit practicienii și doar apoi de presiunea străzii. 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este organizația profesională națională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuității și coerenței politicii de asistență medicală primară în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe