Newsflash
Știri

SJUBM: noi terapii pentru tratarea leucemiei, prezentate medicilor hematologi

de L. Budin - mai 18 2023
SJUBM: noi terapii pentru tratarea leucemiei, prezentate medicilor hematologi

La o întâlnire a medicilor hematologi din zona de nord a țării au fost prezentate terapiile care au revoluționat tratamentul bolnavilor cu leucemie.

O întâlnire a medicilor hematologi din zona de nord a țării a avut loc în perioada 5-6 mai la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Evenimentul a fost rezultatul colaborării excepționale dintre echipa medicală a secției Hematologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare, condusă de medic șef secție Truică Cristina, și echipa medicală a secției Hematologie din cadrul IOCN Cluj-Napoca, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a unității medicale băimărene, semnată de managerul George Alexandru Oros.

Așa cum a expus prof. dr. Zdrenghea Mihnea Tudor, medicul șef al secției Hematologie din cadrul Institutului Oncologic «Prof.Dr. Ion Chiricuță» Cluj-Napoca, trebuie să ne bucurăm de terapiile țintite și să căutăm resurse pentru deschiderea în cel mai scurt timp a Secției de Transplant de celule stem la IOCN Cluj-Napoca”, se mai arată în postare.

Scopul prezentărilor a fost realizarea unor liste comune cu pacienți tratați în nordul țării, care să beneficieze de transplantul de celule stem în funcție de prioritățile prestabilite în comun și de profilul fiecărui bolnav, a declarat dr. Truică Cristina.

În prezent, bolnavii beneficiază de transplant de celule stem la Institutul Clinic Fundeni, iar pentru unele leucemii, puține, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Din păcate, drumul lung până la Institutul Clinic Fundeni este o povară greu de suportat, atât pentru bolnavi, cât și pentru aparținători. Hematologia este un domeniu privilegiat, datorită progreselor uriașe din ultimii ani. În fiecare an apar molecule noi, iar schimbarea criteriilor de diagnostic și strategiile de terapie au ca obiectiv îmbunătățirea continuă a serviciilor de îngrijire  și a rezultatelor în tratamentul pacienților”, a mai spus medicul șef de secție.

În postare, managerul SJUBM și-a exprimat speranța ca punerea în funcțiune a Secției de Transplant de celule stem de la Cluj-Napoca să devină un model de succes, datorat pe deoparte inovațiilor, dar și colaborării strânse între echipele de medici.

Esențial este tipizarea corectă a fiecărei leucemii și dorința comună pentru strategia corectă și coerentă”, a mai subliniat George Alexandru Oros.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe