Newsflash
Știri

SJU Deva: noi performanțe medicale la Cardiologie

de L. Budin - nov. 3 2023
SJU Deva:  noi performanțe medicale la Cardiologie

La începutul lui octombrie, spitalul anunța începerea activității în Compartimentul de Cardiologie Intervențională și Cateterism Cardiac– o premieră medicală în județ.

Miercuri, 1 noiembrie, în Laboratorul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Județean de Urgență din Deva, s-au efectuat proceduri la 10 pacienți - cinci diagnostice, cinci angioplastii - și s-au implantat nouă stenturi. 

Este pentru a doua oară în decurs de o lună când, la Spitalul Județean de Urgență din Deva se efectuează proceduri medicale la Laboratorul de Cardiologie Intervențională, se arată pe pagina de Facebook a spitalului. 

După cum se știe, pe 4 octombrie au avut loc primele intervenții de acest gen la Deva, când au fost supuși unor proceduri medicale opt pacienți. (…) Așa cum ne-am propus, pacienții din județ nu mai sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru o șansă la viață. Procedurile se fac și la Deva-  e adevărat, deocamdată sub coordonarea medicilor de la Timișoara. Încet, dar sigur și hotărât, ne îndreptăm spre atingerea scopului propus, adică utilizarea la capacitatea optimă a acestui laborator. Mulțumesc medicilor și asistenților pentru implicare și îi felicit pentru această nouă performanță medicală înregistrată la Deva”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, citat în postare.

Șeful Secției Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Deva a arătat că necesitatea înființării acestui serviciu se confirmă prin creșterea numărului pacienților cu afecțiuni cardiace : 

În urma celor două zile de lucru de până acum am observat cu îngrijorare proporția crescută de pacienți cu patologie complexă, cu încărcătură aterosclerotică importantă chiar la vârste tinere, care au necesitat proceduri de dilatare prin implant de stent. În general se estimează că 30-40% dintre cazurile explorate prin coronarografie vor necesita angioplastie coronariană, iar la Deva până acum s-a constatat că acest procent depășește 50%, confirmând așteptările legate de observațiile clinice anterioare, care argumentau înființarea unui astfel de serviciu. Atât criteriile de eligibilitate a pacienților pentru explorare, cât și criteriile de angioplastie și implant de stent, au respectat cu strictețe indicațiile din ghidurile de specialitate. Rezolvarea în acest mod a patologiei agresive cardiovasculare este oportună, prevenind timpii lungi de așteptare pentru efectuarea procedurilor în clinici universitare și reducând atât suferința pacienților, cât și riscul de deces de cauză cardiovasculară”, a declarat dr. Constantin Blaj. 

Potrivit reprezentanților SJU Deva, toți pacienții supuși procedurilor medicale sunt internați în secția Cardiologie, cu stare generală bună. Echipele de medici și asistenți au fost conduse de Dr. Milovan Slovenski (Timișoara).

La data de 4 octombrie, într-un comunicat al unității medicale, se anunța începerea activității în Compartimentul de Cardiologie Intervențională și Cateterism Cardiac din cadrul SJU Deva – o premieră medicală în județ. În cursul acelei zile, s-au efectuat proceduri la opt pacienți internați - trei coronarografii diagnostice și cinci proceduri de coronarografie și angioplastie coronariană cu implant de stenturi farmacologic active. Numărul de stenturi implantate a fost de 10, se mai preciza în comunicat. 


Notă autor:

Sursă foto : Spitalul Județean de Urgență Deva

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe