Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sesiuni de instruire dedicate prevenției cancerului de col uterin

de Florentina Ionescu - feb. 13 2025
Sesiuni de instruire dedicate prevenției cancerului de col uterin

Institutul Național de Sănătate Publică organizează în mai multe județe din țară sesiuni de instruire dedicate prevenției cancerului de col uterin, pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Aceste sesiuni au debutat în ianuarie, lună dedicată conștientizării cancerului de col uterin și importanței prevenției acestuia, în cadrul parteneriatului din proiectul european de tip Acțiune Suport JA PERCH (PartnERship to Contrast HPV), INSP, prin CNSCBT și CNSBN, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. 

Aceste sesiuni de instruire sunt dedicate profesioniștilor din domeniul sănătății, cu predilecție celor din asistența medicală primară și din direcțiile de sănătate publică. Sesiunile au scopul de a îmbunătăți prevenția cancerului de col uterin, în principal prin conștientizarea populației privind importanța vaccinării împotriva HPV.

Acțiunea comună PERCH a fost lansată în 2022 și include 34 de organizații din 18 țări. Durata proiectului este de 30 de luni (până în aprilie 2025). Scopul proiectului este de a contribui la implementarea Planului european de combatere a cancerului și a strategiei OMS „90-70-90”. 

Sesiunile de instruire ale profesioniștilor se încadrează în activitățile Pachetului de lucru 7. Instruire și suport pentru profesioniști și, au ca obiectiv: 

  • Actualizarea cunoștințelor medicale și epidemiologice privind infecția HPV și vaccinarea împotriva HPV, abordate din perspectiva sănătății publice; 
  • Îmbunătățirea comunicării privind vaccinarea împotriva HPV în practica medicală. 

Profesioniștii țintă pentru această instruire sunt: personalul din CRSP-uri; personalul din DSP-uri; medicii de familie și asistenții medicali din cabinetele acestora; asistenții medicali comunitari; medicii și asistenții medicali din unitățile de învățământ.

Instruirile se desfășoară, în fiecare marți (orele 14:00 – 18:00) în perioada 21 ianuarie 2025 – 25 februarie 2025.

Agenda evenimentului include următoarele subiecte:

  • Infecția cu HPV: virus, patologie, povara infecției
  • Vaccinarea împotriva HPV – vaccin, recomandări pentru vaccinarea anti-HPV pentru adolescenți și adulți, argumente pentru vaccinarea de rutina împotriva HPV la grupa de vârstă 11-18 ani
  • Vaccinarea HPV în România
  • Informații relevante și convingătoare despre vaccinul HPV împărtășite părinților pentru a ajuta în luarea deciziei de a-și vaccina copilul.

Pentru a asigura calitatea instruirii și a facilita comunicarea cu participanții la întâlniri, instruirea este organizată pe județe, conform planificării publicate pe site-ul INSP. 

„Aceste sesiuni reprezintă o parte esențială a angajamentului României în cadrul proiectului JA PERCH, ce vizează implementarea Planului European de Combatere a Cancerului și eliminarea cancerului de col uterin ca problemă majoră de sănătate publică.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe