Newsflash
Știri

Secții de terapie intensivă neonatală, conectate la rețeaua națională de telemedicină

de L. Budin - apr. 27 2023
Secții de terapie intensivă neonatală, conectate la rețeaua națională de telemedicină

Echipele medicale din 17 secții de terapie intensivă neonatală se vor putea conecta rapid cu specialiști din alte unități din țară și din străinătate.

În urma unor investiții, 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la rețeaua națională de telemedicină. 

bebe-incubator

Secțiile nou incluse în rețeaua de telemedicină se află în spitale cheie din București (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului cu Maternitatea Polizu și secția de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galați (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timișoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” prin secția de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”), se arată într-un comunicat.

Proiectul este finanțat de Fundația Vodafone România, în cadrul programului „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, și este derulat de  ACV România. Valoarea investiției este de 250.000 de euro.

Conectare rapidă

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unitați sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferența între viață și moarte.

În cei aproape 10 ani de când ne implicăm în modernizarea și dotarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți, mortalitatea infantilă în România a scăzut de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre și poveștile emoționante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm în program ne motivează să continuăm intervențiile în zona de neonatologie și terapie intensivă neonatală. Ținta noastră este să asigurăm acces le servicii medicale de calitate și șanse egale de tratament tuturor nou-născuților cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone Romania.

Sistem de videoconferință securizat

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) fiind dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții.

Soluția de telemedicină implementată prin proiectul nostru este un sistem de videoconferință securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigație și monitorizare a pacientului, permițând astfel evaluări la distanță în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primește prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz în parte”, a spus Delia Vasiliu, președintele ACV România.

Instituire mai rapidă a tratamentului

Acest proiect este o primă etapă foarte importantă, către aceste secții de nivel III fiind transferate cazurile grave.

O rețea comună de telemedicină între toate secțiile de Terapie Intensivă Nou-născuți din țară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic și va facilita schimbul de experiență între medicii neonatologi. Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secțiilor de neonatologie și a principalelor secții chirurgicale în care sunt operați nou-născuti”, a precizat Delia Vasiliu.

Se lansează cea mai mare campanie de educație sexuală din țară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe