Newsflash
Știri

Se reiau tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C

de Theodora Şutiu - dec. 17 2019
Se reiau tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C

CNAS a anunțat, luni, că un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai întâlnit în România, vor beneficia de tratament gratuit, începând de la finalulul lui 2019. Mai mult, pentru prima oară va fi acordat tratament fără interferon și pentru 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

„Am ținut foarte mult ca accesul pacienților cu hepatita C la tratamentele fără interferon să fie reluat chiar din acest an. Hepatita C este o problemă de sănătate publică, pe care trebuie să o tratăm cu maxim interes, în concordanță cu recomandările OMS privind eradicarea acestei afecțiuni până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Totodată, instituția a demarat și procedurile necesare pentru inițierea negocierilor în vederea încheierii unui contract de tip cost-volum-rezultat pentru tratamentul pacienților cu hepatita C care nu pot utiliza regimurile terapeutice fără interferon actuale, respectiv pentru pacienții cu ciroză decompensată și cei cu genotipurile mai rar întâlnite în țara noastră: 2,3,5,6.

Reacția APAH-RO

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) salută anunțul CNAS privind finalizarea negocierilor pentru noile contracte cost-volum-rezultat care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C. APAH-RO consideră că au fost îmbunătățite criteriile pentru intrarea în schema de tratament, crescând astfel baza de pacienți eligibili.

„Considerăm că, prin noile contracte pentru tratamentul fără interferon care va începe din ianuarie 2020, se face un pas important în ceea ce privește angajamentul de eliminare a hepatitelor până în 2030. Faptul că există o prevedere și pentru tratarea copiilor și adolescenților este extrem de important, creând premisele unei recuperări rapide, cu efecte pozitive în ceea ce privește reintegrarea în comunitate și cu efecte minime asupra sănătății.

Din păcate și de data aceasta a existat o pauză de patru luni între cele două contracte, timp în care am încercat să încurajăm pacienții diagnosticați cu hepatita C să nu-și piardă speranța și să fie pregătiți pentru momentul reluării programului. APAH-RO îi îndeamnă ca, după reluarea contractului, să meargă la medicul specialist și să-și pregătească sau să-și finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cât mai rapid”, declară Marinela Debu, preşedinte APAH-RO într-un comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe