Newsflash

Se poate, dacă vrem!

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - nov. 11 2016
Se poate, dacă vrem!
    Inducerea individualismului începe de multe ori în familie, acasă, îmi spunea nu de mult un coleg. Zilele trecute, mi-a fost dat să văd că printre noi există și colegi sau viitori colegi care consideră patriotismul drept un defect. Nu prea mulți, ce-i drept. Oare în ce lume am ajuns să trăim?
    Colegul respectiv a scris mai mult, dar unele aspecte dau de gândit: „Vă scriu în primul rând să vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase pe care ni le-ați spus astăzi, pentru îndemnul sincer la umanitate pe care ni l-ați oferit, dar și pentru sfaturile și lecțiile pe care ni le oferiți de fiecare dată, pentru a deveni oameni și dincolo de aceasta, doctori. Vorbele au fost profunde, mișcătoare pentru mine și încă câțiva colegi (nu prea mulți, ce-i drept). Eu conștientizez pe zi ce trece că nevoia de schimbare este tot mai mare și în noi stă puterea de a lucra să schimbăm în bine lumea ce ne înconjoară“. Pare utopic, dar chiar este posibil.
    „Nevoia o simt, o conștientizez și, pentru câteva momente trecătoare, chiar îmi imaginez că este posibil să contribuim la schimbarea în bine. Asta până deschid ochii și văd mai atent lumea din jur. Nu știu dacă asta se întâmplă în toate facultățile, în toate seriile, în toate grupele sau este ceva aparte în sfera în care noi ne desfășurăm activitatea, însă noi, aici, «ne mâncăm precum câinii». Pentru buget, pentru note, pentru prestigiu, pentru câteva sutimi în plus, pentru orice ar putea să te facă să te simți «mai bun și mai tare» față de celălalt, pentru orice ar putea să te ajute să-ți fie ție bine și dincolo de asta să-i fie și celuilalt rău. Am observat că nu pare să fie suficient doar să-ți fie ție bine dacă și celălalt reușește, cumva. Este o nevoie acută de contrast, de ieșire în evidență. Vă spun sincer că de când am intrat în această facultate am ajuns să cred că răutatea e o boală acută, care murdărește, întinează tot ce atinge, răutatea este contagioasă, este până la un punct insidioasă, ascunsă și letală, fără tratament spre vindecare sau măcar ameliorare“.
    Până la acest mesaj nu am mai citit astfel de gânduri scrise de un tânăr de circa 20 de ani. Se pare că realitatea este mai aprigă în comparație cu ceea ce avem senzația că știm. Se pare că nevoia de (inițial) stopare a acestei evoluții maligne și apoi de întoarcere a direcției reprezintă ceva stringent. Mai stringent decât îmi închipuiam! Continuu să citez din mesaj: „Am colegi cărora dacă le ceri un curs își pitesc caietul în genți doar ca să nu-ți arate și ție lecția de la care ai lipsit (asta mi se pare nu doar răutate, ci și o mare prostie). Am colegi care învață limbi străine din anul întâi de facultate (ex. germana «că în Germania e bine»). Am colegi care nu-și întreabă profesorii care este misiunea unui doctor, ce implică și nu cer sfaturi (atunci când li se oferă ocazia să discute liber și să afle despre medicină ca profesie), ci ei vor să știe care mai sunt specializările care oferă sporuri și care sunt cele mai căutate specializări peste hotare. Am colegi pe care dacă îi întrebi dacă au înțeles cum este la o anumită lecție și îi rogi să îți explice, îți spun că nu au fost acolo, deși i-ai văzut deja că lecturau cursul subliniat și răs-subliniat. Am și colegi care se așază mai în spate la lucrări sau la examene și copiază cu telefon și cască... și chiar sunt mândri de asta. Uneori îi auzi spunând despre cei care învață că sunt «niște proști». Am colegi care sunt prieteni cu mine, așa, deodată, la teste, iar pe strada nu-mi zic nici măcar «bună», ci își întorc capul în altă parte atunci când mă văd.
    Și mai am și colegi, mulți, care se dau pe lângă profesori ca, indiferent de materie și oricât de strict ar fi baremul, tot mai există pe undeva și subiectivitate. Iar aici metodele sunt variate: de la ștersul tablei, la făcut prezența în locul profului, ajutat la corectatul lucrărilor celorlalți colegi și până la prezentat analize personale și cerut sfaturi despre boli în familie (nu zic că nu sunt reale, dar sunt prezentate tuturor profesorilor de la lucrările practice și câteodată și la curs) pentru a câștiga empatie. Și măcar de s-ar menține doar atât, doar la o atitudine de profitori și s-ar abține mai apoi să emită diverse apelative cu care îi descriu pe profi, mai apoi, în afara orelor și în fața colegilor – mai precis în fața așa-zișilor colegi. 
    Și da, avem și profesori care ne spun că trebuie să avem mai întâi și mai întâi grijă la cerințele pacientului; dacă îți vine un om cu vreun abces și vrea antibiotice, tu trebuie să îi dai că «trebuie să fie mulțumit pacientul și dacă așa vrea, apoi așa să fie», iar eu încep să am îndoieli pentru că în anul doi ni s-a spus și că «voi nu sunteți oricine și nu faceți orice, ci aveți o misiune» sau că «voi nu trebuie să acceptați să lucrați în modul – clientul nostru, stăpânul nostru» și stau și mă gândesc și, nu știu sigur, dar cred că ar trebui să fim altfel în primul rândnoiși încă de acum, căci dacă acum ne certăm pe note, cu siguranță ne vom bate pe pacienți“.
    Iată cum un singur viitor coleg, în câteva rânduri, a dat atâtea exemple și a vorbit despre atât de multe motive de îndoială. Nu este ușor ca la 20, 21 sau chiar la mai mult de 21 de ani să faci față cu succes atâtor tipuri de agresiune. Viitorii colegi au nevoie de multă tărie. Această tărie ar trebui să se câștige în primul rând acasă și în școala primară unde toți trebuie să se formeze.
    Redau în continuare din mesajul primit: „Și chiar este contagios – nu o dată mi s-a întâmplat să mă întreb: de ce să fiu așa când toată lumea este altfel? De ce să muncesc pentru ceva ce ceilalți pot obține ușor și fără efort prea mare? De multe ori îmi este efectiv rușine că mă gândesc la asta și chiar sper să rezist cât mai mult încercând să procedez așa cum cred că este corect. Nu în ultimul rând vreau să mă scuzați pentru acest mesaj sincer și pentru această nevoie puternică de deschidere și descărcare a sentimentelor și frustrărilor pe care le-am acumulat până acum. Doresc să vă rog să nu prezentați acest email la curs pe vreun slide sau cumva pentru că probabil ar rezulta un cerc relativ bine definit de «vinovați» în relație cu toate cele ce am menționat. De asemenea aș vrea să vă spun că vă admir și vă mulțumesc pentru tot!“.
    Am ținut cont de rugăminte și am lăsat să se aștearnă un timp de la primirea acestor rânduri, până astăzi când m-am decis să le îndrept către cititor, cu necaz și cu speranță. Multe sunt motivele care te pot necăji, dar nu avem voie să ne pierdem speranța.
    Continuu cu următoarele gânduri exprimate de viitorul nostru coleg: „Înțeleg acele vremuri de care ne-ați povestit și mi-au povestit și părinții și bunicii mei; probabil tocmai acele condiții grele de viață îi făceau pe oameni să fie mai apropiați și mai uniți. Acum că avem de toate, nu suntem cum ar trebui să fim“. Și închei cu o parte a răspunsului meu: Știu ce spui. E drept, nu am trăit așa ceva pentru că seria mea a fost o serie unită, grupa mea a fost o grupă foarte unită. Nu ne-am ascuns niciodată un curs. Am trăit în „altă lume“ și parcă în „altă viață“ și nu era deloc mai ușor. „Muream de frig“, ni se oprea curentul electric în timp ce învățam, stăteam la coadă dimineața la ora 3 ca să putem prinde un kilogram de zahăr sau de făină... și multe altele. Dacă vrei să reziști – se poate!
    Acest mesaj îl transmit tuturor viitorilor colegi cu care lucrez. Este un mesaj adevărat: Se poate! Putem să fim colegi, putem să ne organizăm în echipe pentru a desăvârși lucruri bune, de calitate, putem colabora, putem schimba lucrurile în bine – dacă vrem!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe