Deşi sunt rezultatul unor eforturi energice, revistele medicale româneşti au performanţe internaţionale modeste, după cum reiese dintr-o sinteză a diverşilor indicatori scientometrici. Şi totuşi, cum ar trebui să aleagă medicii români revista în care să-şi publice rezultatele din cercetare?

"> Scientometrie şi politici păguboase - Viața Medicală

Scientometrie şi politici păguboase

de Dr. A. M. - aug. 27 2013
Scientometrie şi politici păguboase

Deşi sunt rezultatul unor eforturi energice, revistele medicale româneşti au performanţe internaţionale modeste, după cum reiese dintr-o sinteză a diverşilor indicatori scientometrici. Şi totuşi, cum ar trebui să aleagă medicii români revista în care să-şi publice rezultatele din cercetare?

   Nu ne-am propus, în cele ce urmează, decât o prezentare sintetică a datelor existente despre revistele medicale româneşti aşa-zise „ISI“, în fapt incluse în Journal Citation Reports, un produs al companiei Thomson Reuters, o corporaţie multinaţională cu sediul la New York. Compania a achiziţionat în 1992 Institutul pentru Informaţie Ştiinţifică (ISI), fondat de Eugene Garfield în 1960.
   Revistelor ştiinţifice indexate în Journal Citation Reports li se calculează anual factorul de impact, un parametru obţinut printr-o formulă aritmetică luând în seamă numărul de articole publicate citabile şi numărul de citări, în intervale de timp date.
   Poate că numărul – mereu în creştere – de publicaţii ştiinţifice a făcut profitabil un astfel de serviciu, prin nevoia de a discerne publicaţiile importante, adică acelea care contează pentru progresul umanităţii, de simpla maculatură. Inevitabil însă, sistemul de cuantificare a impactului şi a influenţei revistelor a fost criticat de diverse poziţii şi au fost propuse diverse variante „îmbunătăţite“.
   Dispunem, deci, de la jumătatea acestui an, de cea mai nouă ediţie a Journal Citation Reports, cu siguranţă cea mai influentă evaluare a publicaţiilor ştiinţifice. Sunt incluse, în 2013, 10.853 de reviste din 232 de domenii şi 83 de ţări; pentru 379 dintre publicaţii, anul acesta a fost calculat pentru prima dată factorul de impact, iar 37 de reviste au ieşit din listă din cauza unor practici (citări) puse sub semnul întrebării. Factorul de impact publicat în 2013 este valabil pentru anul trecut.
  România figurează cu opt publicaţii din domeniul medico-farmaceutic: Acta Endocrinologica (Bucharest) (factor de impact 0,450, în creştere),Chirurgia (0,777, în creştere), Farmacia (0,578, în scădere), Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases (1,855, în creştere), Revista Română de Bioetică (1,000, în creştere), Revista Română de Medicină de Laborator (0,097, în creştere), Romanian Journal of Legal Medicine (0,208, în scădere), Romanian Journal of Morphology and Embryology (0,620, în creştere). De notat că Gineco.ro nu mai are un factor de impact calculat (0,046 în 2011), iar Journal of Cellular and Molecular Medicine (factor de impact 4,753), deşi este – de la mare distanţă – cel mai de succes proiect editorial ştiinţific românesc (redactor şef: acad. Laurenţiu M. Popescu), nu mai figurează printre publicaţiile româneşti, de la preluarea sa de către grupul editorial Wiley.

Eigenfactor

Am considerat util ca, pe lângă datele furnizate de Thomson Reuters, să prezentăm cititorilor noştri şi alte analize scientometrice. Astfel, ne-am oprit asupra unui indicator scientometric creat la Universitatea din Washington (Seattle) – Eigenfactor. Spre deosebire de factorul de impact calculat de Thomson Reuters, scorul Eigenfactor (EF) însumat al tuturor revistelor din JCR ajunge la 100. O revistă precum Nature ajunge la un EF de aproximativ 2 (adică aproape 2% din tot ce se citează în ştiinţă este publicat în revista Nature), dar primele 10.000 de reviste ajung la un EF de peste 0,01 fiecare.
   Datele disponibile la acest moment (valabile pentru anul 2011) indică, pentru cele şapte reviste medicale româneşti incluse în JCR, EF cu valori cuprinse între 0,0025 (Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases) şi 0,00023 (Revista Română de Medicină de Laborator) (fig. 1–7).
   Tot interfaţa dezvoltată de Universitatea din Washington oferă şi date privind influenţa fiecăreia din revistele incluse în JCR. Dacă, în medie, în revistele indexate în JCR), atunci când sunt publicate în Journal of Gastrointestinal and Liver Diseas, şi 0,0144 (adică a 70-a parte din media de influenţă din JCR), atunci când sunt publicate în Revista Română de Medicină de Laborator (fig. 1–7).
   EF ia în calcul, alături de citările incluse şi în factorul de impact, şi cantitatea, adică numărul de articole publicat de fiecare revistă. La nivel mondial un articol are o influenţă de 1, articolele publicate în revistele româneşti au influenţe cuprinse între 0,5105 (adică jumătate din media de influenţă a tuturor articolelor publicate, în domeniul Medicină, revistele cele mai importante sunt New England Journal of Medicine, JAMA şi Lancet (fig. 8).

SCImago

   O altă platformă scientometrică este SCImago, care utilizează datele obţinute de Scopus – o bază de date administrată de Elsevier – pentru a evalua şi analiza domenii ştiinţifice. Indicatorul principal calculat de SCImago este SJR; acesta măsoară influenţa ştiinţifică medie a fiecărui articol dintr-o revistă dată. Evoluţia, în perioada 1999–2012, a celor şapte reviste româneşti în prezent incluse în JCR arată un salt semnificativ doar pentru Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, de la 0,1 la 0,421 (fig. 9). SJR este bine corelat cu factorul de impact clasic (fig. 10).
   Prelucrarea datelor existente poate produce statistici interesante. Astfel, putem afla şi câte din citările fiecărei reviste provin de la articolele proprii – este vorba de autocitare, un fenomen inevitabil, dar care trebuie să fie limitat; atunci când capătă proporţii, poate afecta indicatorii scientometrici şi poate duce la eliminarea revistei în cauză de pe lista de indexare. Autocitările din cele opt reviste medico-farmaceutice româneşti sunt prezentate alăturat (fig. 11–18; cu roşu este reprezentat numărul de autocitări, cu verde – numărul total de citări). Pentru comparaţie, prezentăm şi autocitările din Journal of Cellular and Mollecular Medicine (fig. 19).
   Ar mai fi de adăugat, în acest context, faptul că sunt şi alte reviste medicale româneşti indexate în Scopus, unele dintre ele având performanţe scientometrice mult mai bune decât unele dintre cele prezentate aici. Ce le diferenţiază însă? Unele sunt indexate în JCR, produsul oferit de Thomson Reuters. Acestea sunt, de altfel, revistele incluse de CNCS pe lista „A“, ca fiind produsele editoriale periodice de cea mai mare valoare ştiinţifică. Evident, lucrurile nu stau deloc astfel. Sunt publicaţii clasate „B+“ care sunt mult mai citate decât unele din cele de aici. Mai mult, nu toate revistele „ISI“ sunt indexate în principala bază de date biomedicală – PubMed. Fără prea mare exagerare, se poate spune că dacă nu eşti înPubMed, nu exişti în lumea ştiinţei. Sunt însă reviste „A“ care nu sunt indexate în PubMed, după cum sunt şi publicaţii indexate, care nu sunt însă în JCR. Absenţa din PubMed se exprimă însă prin factori de impact ce tind către zero, absenţa citărilor de către alte publicaţii şi o influenţă minimă a publicaţiei, chiar şi în ţara de origine.
   O altă analiză statistică interesantă oferită de SCImago este clasificarea ţărilor pe domenii, după producţia editorială (articole ştiinţifice şi citări ale acestora). Am urmărit principalele domenii în care activează revistele româneşti indexate în JCR şi am găsit o serie de date care se corelează cu succesul internaţional al publicaţiilor deja amintite. Astfel, în domeniul Anatomie, România se situează pe locul 26 din 99; pe locul 37 din 135 la Anatomie Patologică / Medicină legală; pe locul 93 din 152 de ţări, în Chirurgie; 59/105 în Endocrinologie; 34/108 – Gastroenterologie; 26/78 – Histologie.

O posibilă concluzie

   Productivitatea ştiinţifică din România nu a fost stimulată instituţional. Chiar dacă rezultatele revistelor sunt modeste după standardele internaţionale, ele sunt urmarea unor eforturi energice depuse de anumite personalităţi din domeniile respective. Eforturile acestea nu sunt însă susţinute de autorităţile române cu atribuţii în domeniul cercetării, cu toate că fonduri administrative au existat. Un exemplu de resurse irosite găsim în portalul scipio.ro, creat ca interfaţă de publicare şi agregare a articolelor publicate de revistele româneşti. În condiţiile în care există platforme gratuite de publishing pentru revistele ştiinţifice, create şi actualizate de universităţi internaţionale de mare prestigiu, crearea unei platforme proprii – pentru a cărei (necesară şi inevitabilă) actualizare/modernizare este nevoie de investiţii continue şi de echipe dedicate – este doar o modalitate de a absorbi administrativ nişte fonduri care altfel puteau susţine creşterea calităţii producţiei editoriale ştiinţifice.
   Sistemul creat de defunctul CNCSIS şi perpetuat de actualul CNCS, de apreciere a valorii ştiinţifice a revistelor pe alte baze decât indicatorii scientometrici utilizaţi în întreaga lume, nu face decât să stimuleze producţia editorială fără valoare, justificată doar de cererea uriaşă, generată de inflaţia de doctoranzi şi de instituţii doctorale din România. Realist vorbind, situaţia nu se poate corecta câtă vreme comitetele şi comiţiile din cercetare vor funcţiona după reguli originale, improvizate, care nu au legătură cu ştiinţa şi cu modalităţile ştiinţifice de măsurare a acesteia. Politica românească a ştiinţei trebuie să se schimbe.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe