Newsflash

Sănătatea angajaţilor. Înapoi la MS

de Alexandru NEAGU - dec. 28 2011
Sănătatea angajaţilor. Înapoi la MS
    Modificări privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor. În Monitorul Oficial nr. 873 din 12 decembrie 2011, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1.169/25.11.2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor. Prin acest act normativ au fost aduse modificări substanţiale domeniului reglementat privind medicina muncii, cum ar fi eliminarea posibilităţii ca medicii specialişti în medicină generală ori în medicină de familie, care au obţinut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, să desfăşoare activităţi în domeniul supravegherii sănătăţii lucrătorilor.

   În categoria serviciilor medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor s-a introdus noţiunea de „supraveghere specială“, aceasta fiind definită ca examenul medical profilactic efectuat de medicul de medicina muncii în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidenţă cu boli cronice. În vederea examenului medical la angajare, medicul de medicina muncii va putea cere de acum medicului de familie adeverinţă/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.

   Referitor la dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, la solicitare, vor trebui predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator, iar în cazul expunerii profesionale la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă, dosarele medicale vor fi păstrate la structurile de medicina muncii cel puţin 40 de ani de la încetarea expunerii.

   Având în vedere că prin acest act normativ au fost modificate anexele cu fişele privind serviciile medicale profilactice detaliate în funcţie de expunerea profesională, fişa de identificare a factorilor de risc profesional, precum şi celelalte formulare, recomandăm persoanelor interesate, cu precădere medicilor de medicina muncii, lecturarea integrală a respectivei hotărâri a guvernului în relaţie directă cu HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

   Managementul unor spitale se întoarce la Ministerul Sănătăţii. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.193/30.11.2011, publicată în M. Of. nr. 880 din 13 decembrie 2011, s-a decis revenirea la Ministerul Sănătăţii a managementului asistenţei medicale pentru unele unităţi sanitare din judeţul Vrancea: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Focşani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi Spitalul Comunal Vidra. Aceste instituţii se vor înscrie în categoria unităţilor finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe