Newsflash
Evenimente Știri

România medicală chiar contează!

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 27 2025
România medicală chiar contează!

Ieri seară s-a desfășurat „Medic pentru România. România medicală contează!” – gala prin care Colegiul Medicilor din România a marcat 30 de ani de existență.

Gala „Medic pentru România. România medicală contează”, prin care s-au marcat 30 de ani de activitate a Colegiului Medicilor din România (CMR), și-a dorit să celebreze profesia de medic și să aducă un omagiu corpului medical pentru activitatea desfășurată în sprijinul pacienților, pentru protejarea sănătății și pentru contribuția semnificativă adusă sistemului de sănătate din România. Și a făcut acest lucru într-un mod aparte, pentru că „am (re)văzut medici care nu doar ca își fac meseria cu pasiune, dar fac diferența într-un sistem care de multe ori le-a pus piedici. Sunt oameni care au găsit curajul să vorbească atunci când alții au tăcut, care nu se mulțumesc cu «merge și așa», care au ales un spital de acasă, deși puteau rămâne în străinătate. Astfel de medici fac lumea noastră mai bună!”, după cum s-a afirmat de la tribuna evenimentului. 

Sistemul de sănătate se află într-o perioadă de transformare, iar medicii trebuie să își dorească și își doresc să fie parte activă din această schimbare. CMR trebuie să reprezinte un catalizator al schimbării, o voce fermă în apărarea drepturilor și demnității profesiei medicale, un partener de încredere în dezvoltarea profesiei medicale dar și un garant al valorilor etice care stau la baza acestei profesii. 

E nevoie de schimbări legislative

„Mandatul cu care am fost investită la Colegiul Medicilor din România vorbește despre un principiu important: «România medicală contează». Și, da, afirm cu tărie: România medicală contează!... și este un moment în care Colegiul Medicilor din România trebuie să se reformeze. Avem nevoie de un cadru legislativ clar, care să reflecte starea actuală a sistemului de sănătate și care să răspundă nevoilor medicilor”, a declarat, în cuvântul său, prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMR. Pentru aceasta, a declarat ea, sunt necesare anumite schimbări în ceea ce privește legea sănătății, „dar, mai mult decât atât, trebuie să existe o lege a profesiei medicale și a malpraxisului, care se asigure acel cadru echilibrat și corect atât pentru medici, cât și pentru pacienții noștri. Din păcate însă, toate aceste modificări legislative nu depind doar de noi, noi putem să facem propuneri, putem să le susținem”.

Sunt o persoană asumată, dar numai printr-un efort comun putem să facem această schimbare. Și da, în ultima vreme am fost în multe colegii teritoriale, în multe zone ale țării, unde am constatat și reconstatat nevoile medicilor. Și în foarte multe zone am găsit probleme reale la care trebuie să venim cu soluții. Fac un apel ferm către toți cei care pot să contribuie la schimbare – să vină alături de noi. (Prof. dr. Cătălina Poiană)

În România sunt aproape 60.000 de medici cu drept de liberă practică, la care se adaugă peste 6.400 de medici rezidenți. În plus, mai sunt peste 18.000 de medici rezidenți care nu sunt înregistrați în CMR, dar se regăsesc în statisticile Ministerului Sănătății. Sunt medici care „au nevoie de sprijin, au nevoie de înțelegerea politică clară, corectă. România are nevoie de educație pentru sănătate, România are nevoie de o societate care să înțeleagă că medicina se face pe bază de dovezi medicale care sunt disponibile la un moment dat, și nu de presupuneri”, a completat președinta CMR.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMR

Premii și diplome de excelență oferite de CMR

Din Gala „Medic pentru România. România medicală contează!”, desfășurată miercuri seara, 26 martie, într-una dintre sălile Parlamentului României, nu au lipsit nici premiile tradiționale ale Colegiului Medicilor din România. Acestea au fost împărțite în trei categorii: 

  1. Categoria „Carol Davila – pentru promovarea valorilor profesiei medicale; 
  2. Categoria „George Emil Palade” – pentru cercetare științifică și realizări deosebite în domeniul medical; 
  3. Categoria „Vasile Voiculescu” – pentru realizări deosebite în activitatea cultural artistică. 

Câștigător al primei categorii este acad. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Române. Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” București: „Domnul academician este un simbol al Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, este un model de dascăl pentru instituția de învățământ medical superior, a format caractere, multe generații de studenți, de doctori, de șefi de secție, de șefi de clinică, dar și doi membri ai Academiei Române și un fost președinte al Colegiului Medicilor din București”.

Un laudatio la adresa câștigătorului acestei categorii a venit și din partea prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Senatului UMF „Carol Davila” București: „«Omul și doctorul» este drumul care-l caracterizează cel mai mult pe domnul profesor. Acest citat pe care l-am găsit arată într-adevăr caracterul special al personalității domnului profesor: «Un doctor ideal e un doctor care vindecă nu numai cu cunoștințele, vindecă cu sufletul și cu inima». Acest lucru l-am învățat de la domnul profesor”.

Premiul de la a doua categorie, „George Emil Palade”, pentru cercetare științifică și realizări deosebite în domeniul medical, i-a revenit profesorului Nadim Al Hajjar, medic de chirurgie gastrointestinală și transplant hepatic. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, l-a felicitat „în primul rând, pentru că, dincolo de faptul că este un produs al Școlii de Medicină și Farmacie «Iulius Hațieganu» de la Cluj, este un chirurg, face chirurgie digestivă, face transplant hepatic și, cred că cel mai important, este un medic sirian care a devenit român și salvează vieți aici, în România. Este probabil unul dintre cei mai reputați chirurgi în această arie patologică”.

Premiul CMR „Vasile Voiculescu”, pentru realizări deosebite în activitatea cultural artistică, i-a revenit șef lucr. dr. Simona Mihuțiu, medic primar la Spitalul Clinic Pelican din Oradea, având competențe în managementul serviciilor de sănătate. Pe lângă activitatea medicală și literară, este implicată în cercetare în domeniul oncologiei clinice. Dr. Simona Mihuțiu: „Mă bucur foarte tare [pentru premiu] pentru că este o muncă recunoscută. Cred că orice om își dorește ca munca lui să fie recunoscută, orice medic, orice artist, oricare dintre noi. Mă bucur că acest premiu se numește Vasile Voiculescu, pentru că mulți au fost scriitori care au avut o pregătire medicală, dar foarte puțini au fost cei care au practicat-o concomitent cu activitatea literară”. Aceasta spune că, în șase ani, a scris nu mai puțin de 15 volume din toate genurile literare, inclusiv piese de teatru: „Una am bucuria să se joace pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea – se numește Speranța nu urcă niciodată cu liftul”.

Tot cu această ocazie, Colegiul Medicilor din România a acordat câte o diplomă de excelență tuturor universităților tradiționale de Medicină și Farmacie reunite în Alianța G6 UMF, în semn de „înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția adusă la formarea generațiilor de medici și la dezvoltarea resursei umane în domeniul medical din România”. 

De asemenea, a acordat o diplomă de excelență și Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, pentru a sublinia importanța parteneriatului și dezvoltării colaborării cu instituția de învățământ superior din Republica Moldova. Nu în ultimul rând, au primit câte o diplomă de excelență și Facultăți de Medicină din cadrul diverselor universități din țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe