Newsflash
Știri

Reglementări: cum pot accesa refugiații din Ucraina servicii medicale în România

de Florentina Ionescu - mar. 4 2022
Reglementări: cum pot accesa refugiații din Ucraina servicii medicale în România

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a explicat cum se va asigura accesul refugiaților din Ucraina la servicii medicale în România.

Procedura prin care cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot accesa servicii medicale pe teritoriul României, a fost aprobată prin Ordin al Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 127/2022, arată CNAS într-un comunicat de presă transmis azi redacției. 

CNAS: refugiaţii beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români 

consultatii la domiciliu

Astfel, pe baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român, cetățenii străini sau apatrizii din Ucraina beneficiază de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și de serviciile cuprinse în programele naționale curative, la fel ca și persoanele asigurate din România.

O nouă categorie creată special pentru evidența persoanelor

Furnizorii de servicii medicale la care se prezintă cetățenii străini sau apatrizii ce provin din Ucraina vor transmite la casa de asigurări de sănătate, prin orice mijloace de comunicare electronice, o copie a documentului pe baza căreia persoana va fi adăugată în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prin atribuirea unui număr unic de identificare încadrat într-o nouă categorie creată special pentru evidența  informatizată a acestor persoane, cu codul 426, denumită „Cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care intră în România și nu solicită o formă de protecție, conform legii nr.122/2006 și care nu sunt beneficiari ai Convenției ratificată prin Decretul nr.165/ 1961.” 

CNAS: refugiaţii beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români 

În cadrul caselor de asigurări de sănătate va fi asigurat personalul necesar în program de lucru prelungit (de luni până duminică, de la ora 08:00 la ora 20:00) pentru procesarea documentelor transmise de către furnizorii cu care se află în relație contractuală și atribuirea numărului unic de identificare persoanelor mai sus menționate, astfel încât furnizorii să poată acorda serviciile medicale atunci când sunt solicitate de către cetățenii străini sau apatrizii din Ucraina.

„Trebuie să asigurăm asistența medicală necesară acestor oameni greu încercați, chiar dacă acest lucru presupune un efort suplimentar. Procesarea pentru atribuirea numărului unic de identificare se va realiza într-un timp foarte scurt, de aceea recomandăm medicilor ca în momentul în care acordă servicii medicale unui refugiat din Ucraina, în primul rând să transmită în format electronic la casa de asigurări de sănătate documentele necesare, astfel încât până la finalul consultației să primească numărul unic de identificare necesar înregistrării în SIUI a serviciului medical acordat”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS. 

Tone de medicamente din România au ajuns aseară la Spitalul de Pediatrie din Cernăuți 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe