Newsflash

Puterea iertării

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 23 2015
Puterea iertării
   Cu prima salvă trasă de artileria sudistă asupra portului Charleston, din Carolina de Sud, la 12 aprilie 1861, a început Războiul civil american, cel mai distrugător război din istoria naţiunii. Avea să dureze patru ani şi să coste vieţile a peste 700.000 de militari şi civili.
    Statele sudice, care susţineau menţinerea în sclavie a celor trei milioane şi jumătate de înrobiţi, s-au constituit într-o confederaţie, cu capitala la Richmond, Virginia şi avându-l ca preşedinte pe Jefferson Davis.
    Confederaţia a avut trei drapele, dar al doilea, adoptat în 1863 şi cunoscut cel mai bine sub numele de „drapelul de luptă“, a devenit un simbol al mândriei sudiste, al bravurii cu care statele din fosta confederaţie au îndurat greutăţile înfrângerii şi al recunoştinţei lor faţă de cei căzuţi în lupte, cei mai mulţi fără a fi ei înşişi proprietari de sclavi. Drapelul nu a fost interzis şi – în multe state sudice – el a fost în continuare arborat în locurile publice. În anul 1890, toate statele americane existente la acea dată în uniune şi-au ales propriile drapele. Steagul naţional Martin S. Martina şase dintre statele americane au avut încorporate în designul lor elemente din drapelul confederat. Azi numai două state, Arkansas şi Mississippi, mai au în imaginea drapelelor lor părţi din fostul steag de luptă.
    Dar acelaşi steag a fost adoptat ca simbol de o asociaţie rasistă americană de tristă amintire Jim Crow (Jim „Cioroiul“). Aceasta a fost înfiinţată în 1920 şi şi-a luat numele nu de la un personaj, ci de la un cântec de succes compus de „Daddy“ Rice în anul 1828, Jump Jim Crow! („Ţopăie, Jim Cioroiule!“), care îi batjocorea pe negri.
    Asociaţia „Jim Crow“ şi-a legat numele de multe acte oribile, a participat la numeroase acţiuni de persecuţie, violenţă şi linsaj, a fost în strânsă legătură cu grupările Ku Klux Klan şi a fost scoasă în afara legii prin votul Congresului din 1965. Această asociaţie a pângărit steagul confederat şi  l-a făcut sinonim cu rasismul primitiv şi violent, cu ura nemotivată. Alte asociaţii de extremă dreaptă, aşa-numitele asociaţii pentru supremaţia alba, care au în ideologia lor rasismul şi antisemitismul şi care sunt încă legale, au asociat în simbolistica lor steagul confederat cu svastica. Ultima are o istorie foarte veche şi un obiect din colţ de mamut, pe care este scrijelită zvastica, găsit de arheologi pe teritoriul Ucrainei, s-a dovedit a avea o vârstă de peste 10.000 de ani. Frecvent găsit în religiile hindusă, budistă şi jainistă, ca şi în cultura popoarelor din Valea Indului, simbolul zvasticii are semnificaţia binelui şi al purtării de noroc. În anul 1920, Partidul Naţional Socialist (nazist) German a adoptat zvastica ca o emblemă a mişcării lor şi, prin aceasta, vechiul semn al binelui a devenit simbolul urii, al crimelor de război şi al genocidului rasist la scară naţională. După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, arborarea zvasticii a fost declarată ilegală în Germania, Polonia, Lituania şi Ungaria. O încercare de a interzice acelaşi simbol în Uniunea Europeană a eşuat, când majoritatea statelor nu au votat pentru.
    La 17 iunie 2015, Dylann Roof, un tânăr alb de 21 de ani a intrat în istorica biserică Emanuel African Methodist Episcopal Church din centrul oraşului Charleston, Carolina de Sud. În biserică, un număr de enoriaşi, împreună cu pastorul, dezbăteau un capitol din Biblie. Roof a asistat la seminarul religios aproape o oră, apoi s-a sculat, a scos la iveală armele şi a deschis focul, ucigând opt credincioşi şi pe pastor, după care a fugit. Prins în mai puţin de două zile, a dezvăluit motivele rasiale care l-au împins la asasinatul inocenţilor în biserică. Multe materiale din locuinţa lui, inclusiv steagul confederat şi zvastica, au dezvăluit în ce măsură mintea lui Roof era impregnată de gânduri sociopate şi de rasism criminal.
    Întreaga naţiune americană a fost profund impresionată de crima vicioasă din Charleston. Trecuseră 154 de ani de când războiul civil se declanşase acolo şi puţini credeau că şi astăzi albii din Carolina de Sud mai pot avea sentimente atât de ostile populaţiei negre. Dar şocul publicului american a fost şi mai mare când ceva uimitor s-a întâmplat la doar câteva zile de la crimă. După ce şi-a îngropat morţii, comunitatea neagră s-a reunit în aceeaşi biserică şi, după rugăciunile pentru liniştea şi pacea victimelor, a hotărât în unanimitate să-l ierte pe asasin. Ei au spus că – în felul lor de a înţelege credinţa creştină – nu pot răspunde urii cu ură.
    Omorul rasist din Charleston a redeschis o dezbatere mai veche, aceea a arborării steagului confederat în spaţiile publice. Congresul statului Carolina de Sud a votat în unanimitate interzicerea drapelului şi în ziua de 10 iulie 2015 vechiul drapel a fost coborât de pe cupola clădirii federale. El a fost împăturit cu grijă, aşa cum se face la funeraliile militare, şi dus la muzeul de istorie al statului, unde a fost pus alături de alte obiecte aducătoare aminte de onoarea trecutului istoric al poporului american din Carolina de Sud. La care se adaugă măreţia gestului făcut de familiile celor ucişi în propria biserică, ale căror rude şi prieteni au avut puterea de a înlătura tentaţia răzbunării din minţile şi sufletele lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe