Newsflash
Știri

Proiect de lege: certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical

de L. Budin - sept. 27 2021
Proiect de lege: certificatul COVID, obligatoriu pentru personalul medical

La personalul medical fără certificat COVID se poate suspenda contractul pentru 30 de zile, cu încetare de drept după acest interval, arată un proiect de lege.

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri din domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unităților medicale publice și private. Conform documentului, personalul din cadrul unităților cu paturi publice și private are obligația să prezinte un certificat digital UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității, se arată într-un comunicat al Ministerului.

certificat-covid-doctor

Certificatul trebuie să ateste că posesorul îndeplinește una din următoarele condiții:

  • e vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2, cu 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • deține rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, efectuat în condițiile stabilite prin Ordin al ministrului Sănătății.

Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Personalul din cadrul unităților publice care nu prezintă rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepție făcând categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație de la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unitățile private, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate, conform procedurilor stabilite în cadrul instituției, fie de către angajați, fie de către angajator.

În cazul în care angajatul dintr-o unitate medicală nu prezintă certificatul digital UE privind COVID-19, se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile, a contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul încetează de drept.

Pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia persoana respectivă își desfășoară activitatea.

În unitățile publice, măsura încetării contractului în baza căruia își desfășoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuității activității, ținând cont de faptul că în unitățile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităților publice și private.

Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe