Newsflash

Profesionişti dedicaţi copiilor

de Dr. Constantin BOGDAN - ian. 11 2012
Profesionişti dedicaţi copiilor
   De regulă, în ultimele două luni ale anului se organizează diverse gale şi se premiază persoane, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale etc. O astfel de manifestare – Gala de Decernare a Premiului Drepturilor Copilului a avut loc recent, în organizarea Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC).
   Aparent, s-ar impune o întrebare legitimă: de ce o consemnare într-un periodic al personalului medical? Şi totuşi, manifestarea în cauză a adus şi omagiu şi recunoaştere justificate medicinii şi unora din slujitorii săi devotaţi, printre destul de multele (şi uneori nedreptele) acuze din partea populaţiei, presei şi chiar autorităţilor. A fost reconfortant pentru mine să constat că medicii şi-au adjudecat cele mai multe premii, că lor li s-au adus multe cuvinte de laudă, că au fost chiar numiţi „îngeri“, pentru fapte concrete de dăruire şi devotament, de dragoste şi profesionalism puse, dezinteresat, în slujba copiilor.
   O altă caracteristică a acestei gale care se cuvine a fi subliniată a fost participarea unor personalităţi, care s-au ilustrat prin sprijinul susţinut, financiar, logistic, moral acordat copiilor, categoriilor defavorizate – orfani, copii ai străzii, suferinzi de diferite boli cronice, cu dizabilităţi, săraci, aparţinând minorităţii rome, prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale. Au fost prezenţi ES dl Henry Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, ES dna Fabienne Reuter, şefa Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, ES dl Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei, ES dl Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, dnii David Bongard, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF în România, reprezentanţi ai Ambasadei Spaniei la Bucureşti; au mai fost prezente personalităţi publice implicate în acţiuni de sprijin al copiilor – jurnalişti, oameni politici, artişti, conducători şi animatori ai unor organizaţii neguvernamentale aflate în serviciul copiilor – SOS Salvaţi Copiii, World Vision, Children Action, Parada ş.a.
   Între categoriile de copii defavorizaţi, un loc important îl ocupă cei suferinzi de boli cronice: cancer, SIDA, boli psihice ş.a., ceea ce readuce în prim-plan dreptul fundamental la sănătate, menţionat în mod expres în recomandările Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului. Copiilor bolnavi li se adaugă cei cu dizabilităţi. Aceasta explică rolul medicului nu numai în actul medical de asistenţă şi îngrijire, ci şi în protecţia socială şi respectarea drepturilor. De aceea, medicii premiaţi, dincolo de o pediatrie să-i zicem clinică, s-au angajat şi în ceea ce se înţelege prin pediatrie socială.
   Printre premiaţi, dr. Alexandra Zugrăvescu, plecată dintre noi în urmă cu un an, o mare personalitate a domeniului sprijinirii drepturilor copiilor, despre a cărei activitate ar trebui să se vorbească mai mult; de altfel, s-a hotărât ca, de anul viitor, unul din premii să-i poarte numele. Alţi medici răsplătiţi cu premii au fost: dr. Rodica Nanu, dr. Diana Nistorescu, dr. Rodica Mătuşa (Constanţa). Asupra acesteia din urmă se cuvine să adăugăm următoarele: de peste un sfert de secol s-a dedicat copiilor bolnavi de SIDA, oferindu-le nu numai profesionalismul său de specialitate, ci şi eforturi continue de integrare şi de combatere a stigmatizării. În cuvântul său, ne-a informat cu satisfacţie în legătură cu unele evoluţii pozitive, precum scăderea numărului de îmbolnăviri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe