Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prof. dr. Cătălina Poiană: Legea Sănătății nu mai corespunde nevoilor actuale

de Cristina GHIOCA - feb. 27 2025
Prof. dr. Cătălina Poiană: Legea Sănătății nu mai corespunde nevoilor actuale

Sistemul medical din România are nevoie de o nouă lege a Sănătății, a declarat președinta CMR. Ea a subliniat că exodul personalului medical este legat și de nesiguranța sistemului legislativ în care acesta își desfășoară activitatea.

Legea 95/2006, care reglementează organizarea și funcționarea sistemului de sănătate, nu mai poate funcționa în forma actuală, a subliniat prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medical din România (CMR), într-o conferință de presă. Aceasta a fost organizată după ce, la palatul Parlamentului, la inițiativa CMR, a avut loc o masă rotundă privind prioritățile legislative pentru sistemul de sănătate din România.

Astfel, prof. dr. Cătălina Poiană a arătat că una dintre prioritățile legislative este elaborarea unei noi legi a Sănătății, aceasta cu atât mai mult cu cât, unul dintre motivele identificate privind exodul cadrelor medicale este nesiguranța sistemului legislativ în care acestea își desfășoară activitatea și vulnerabilitatea pe care acest sistem legislativ o oferă: „Legea 95, așa cum este ea în forma actuală, nu mai corespunde nevoilor unui proces de asistență medicală sau a sistemului de sănătate pentru anul 2025. Am considerat că este momentul să solicităm decidenților politici aceste modificări legislative care se impun și se impun astăzi, nu mâine. Considerăm că Legea 95, sub forma actuală, nu mai poate să funcționeze”.

Ea a atras atenția că în anul 2024, comparativ cu 2023, s-a înregistrat o creștere cu peste 50% a numărului de persoane care solicită certificate profesionale curente, iar acestea au fost solicitate de medici care și-au exprimat intenția de a-și exercita profesia în afara țării.

Profesia medicală are nevoie de o lege separată

O altă inițiativă legislativă pe care CMR o are în vedere este legea profesiei medical. Aceasta ar putea fi desprinsă chiar dintr-o nouă Lege a Sănătății, a precizat președinta CMR: „Considerăm că profesia medicală, care este o profesie liberală, are nevoie de o lege separată a profesiei medicale. Și aceste este un alt obiectiv, alături de modificarea Legii 95 și rescrierea ei – desprinderea din aceasta a legii profesiei medicale”.

Un alt aspect important este legat de reglementarea corectă a erorii medicale, a culpei medicale. În opinia CMR, aceste reglementări ar putea fi cuprinse în legea pacienților, așa cum se întâmplă în multe sisteme medicale din alte țări.  

Prof. dr. Cătălina Poiană și-a exprimat speranța ca drafturile acestor proiecte să poată fi realizate până la începerea vacanței parlamentare: „ Vom încerca ca aceste modificări să nu aibă culoare politică. Trebuie să fie o carte albă care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate, așteptărilor pacienților și nevoilor medicilor”. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe