Newsflash
Știri

Prima prelevare de organe de la SCJU Sibiu după aproape doi ani

de Dorina Novac - mai 25 2022
Prima prelevare de organe de la SCJU Sibiu după aproape doi ani

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au prelevat ficatul, rinichii şi corneea de la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Aceasta este prima prelevare de organe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) după aproape doi ani, au anunțat reprezentanții unității medicale.

prelevare

„În cursul nopții trecute (23-24 mai 2021) la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a avut loc o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală. Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unități sanitare din Sibiu din august 2020 încoace, în contextul în care această activitate a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă.

Pacientul de 53 de ani a fost internat în data de 19 mai 2022, direct în Secția Clinică ATI, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut, în comă profundă. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 23 mai.

„Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientului de către dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obținerea acestuia, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare. Un rol deosebit de important în proces îl are, totodată, medicul șef al secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, dr. Mihai Sava care, în calitate de «key donation person», identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării”, transmite sursa citată.

La procesul de prelevare a organelor a participat o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr. Genady Vatachki, care a prelevat ficatul și o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, coordonată de dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care a prelevat rinichii.

De asemenea, a mai fost prelevată și corneea, procedură efectuată de către dr. Dorina Elena - Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu.

La proceduri, din partea SCJU Sibiu au participat dr. Mihai Sava, medic șef Secția Clinică ATI, dr. Alina Bereanu, medic primar ATI și dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI.

„După ce contextul pandemic din ultimii doi ani a afectat procesul de prelevare de organe, am reluat acestă activitate datorită gestului de mare umanitate și grijă pentru semeni făcut de familia pacientului. Dincolo de procedurile medicale și procesul complex, care implică decizii și coordonare perfectă, ceea ce contează este salvarea de vieți omenești”, a declarat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe