Newsflash
Internaționale

Premieră mondială: transplantul unui ochi complet, realizat în SUA

de L. Budin - nov. 13 2023
Premieră mondială: transplantul unui ochi complet, realizat în SUA

Medicii americani au anunţat că au efectuat unui pacient primul transplant complet de ochi, deși beneficiarul nu şi-a recăpătat vederea.

La cinci luni după operație, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţi foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină, informează AFP și Agerpres.

Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restabilirea vederii”, a declarat într-un comunicat medicul Eduardo Rodriguez, care a condus operația.

Intervenția a durat circa 21 de ore şi a fost realizată la sfârșitul lunii mai de o echipă de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health.

Pe lângă ochiul stâng şi orbita, chirurgii americani au transplantat şi nasul, buzele şi alte ţesuturi de la nivelul feţei, prelevate de la un donator. Pacientul beneficiar, Aaron James, a suferit un accident la locul de muncă în 2021, când chipul său a atins accidental o linie electrică. Întrucât el trebuia să ia oricum medicamente imunosupresoare pentru a evita respingerea grefelor realizate la nivelul feţei, Aaron James a fost un candidat ideal pentru ca medicii să încerce şi un transplant de ochi.

Potrivit lui chirurgului Kia Washington, care lucrează de zece ani în acest domeniu, la Universitatea Colorado, este probabil exclus, în acest stadiu, ca Aaron James să îşi recapete vederea. Pacientul a știut de la început că operația nu va avea decât un beneficiu estetic, potrivit comunicatului publicat de universitatea NYU Langone Health.

Principala dificultate a unui transplant de ochi este legată de restabilirea transmiterii de informaţii către creier prin intermediul nervului optic. Acesta este secționat la pacient, ca şi la donator, pentru a realiza transplantul.

În trecut, transplanturi de ochi întregi au fost deja realizate pe animale mici, iar vederea a fost restaurată, cel puţin parţial, în unele dintre cazuri, a precizat Kia Washington.

Însă o astfel de reușită la oameni va necesita combinarea mai multor metode diferite, consideră specialista americană: terapia genică, utilizarea celulelor stem şi pregătirea creierului beneficiarului prin stimulări electrice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe